Hlavní obsah

Lidovci i unionisté rozhodnutí ČSSD vítají

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé koaličních stran KDU-ČSL a US-DEU krátce po čtvrtečním prohlášení premiéra Stanislava Grosse vyjádřili svou spokojenost. Předseda lidovců Miroslav Kalousek zopakoval, že nejlepším řešením je pokračování koalice bez Grosse. První místopředseda US-DEU Karel Kühnl uvedl, že se zřejmě soc. dem. konečně rozhodla pro skutečné politické řešení krize.

Článek

Předsednictvo sociální demokracie chce s lidovci a unionisty o případném kabinetu jednat s podmínkou, že by v nové vládě nebyly stranické spičky. To však lidovci odmítají. "Pokud se ČSSD rozhodne nedelegovat vyšší stranické funkcionáře, budeme to vnímat jako její suverénní rozhodnutí. KDU-ČSL si ponechá vlastní suverénní rozhodování a jsme připraveni k jednání," řekl Právu Kalousek.

Kühnl krok ČSSD o možné rezignaci Stanislava Grosse vítá. "Rozumím tomu, že soc. dem. a zejména premiér Gross ně němž to nejvíc záleží, přečetl situaci správně a konečně se rozhodli uvolnit cestu skutečnému politickému řešení krize," uvedl. Dodal, že jsou připraveni poté co vláda podá demisi jednat o jakékoli variantě, z které vzejde většinová vláda bez komunistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross připustil, že by mohl podat demisi

Předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross ve čtvrtek poprvé připustil, že by se mohl vzdát své funkce premiéra. Předsednictvo sociální demokracie zároveň nabídlo...

Výběr článků

Načítám