Hlavní obsah

Lidovci si opět stěžují, že se s nimi v koalici nikdo nebaví

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pozadí sporu sociálních demokratů a hnutí ANO ohledně situace v dole Paskov a financování zdravotnictví se rýsuje další palčivý problém - lidovcům vadí, že je jejich koaliční partneři často obcházejí a staví je před hotové věci. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek bude chtít toto téma otevřít na středečním jednání koaliční rady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Už si pomalu zvykáme. Každopádně můžeme se zase dostat do stejné situace, jako bylo vyjednávání o koalici, že se nejdřív dohadují dva a pak přijdou a my jim řekneme, že na to máme jiný názor. Protože holt se musí vyjednávat se třemi,“ odpověděl Bělobrádek novinářům na dotazy, jak vnímá tahanice ČSSD a ANO.

Připustil, že se nejedná o koaliční roztržku, nýbrž o roztržku těchto dvou stran. Přesto mu ale vadí, že se některé informace objeví napřed v médiích a teprve odtud se o nich dozvědí lidovci. „Předpokládal bych, že se tak závažné věci nejdřív předjednají na koaličním formátu,“ uvedl.

Ve středu, kdy se sejde koaliční rada, bude Bělobrádek na ČSSD a ANO apelovat, aby své spory neventilovaly přes média. „Pokládáme za velmi nešťastné, aby si sociální demokraté a ANO 2011 vyměňovali často i velmi ostré vzkazy přes média. Myslím si, že tady máme zcela jednoznačné formáty, ať to je koaliční rada nebo předsednictvo vlády, kde se mohou tyto věci vyjednat,“ dodal Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám