Hlavní obsah

Lidovci předložili podmínky pro setrvání ve vládě

PRAHA

Lidovci ve středu odpoledne předložili ČSSD podmínky pro setrvání ve vládě. ČSSD má na funkci premiéra navrhnout někoho jiného než Stanislava Grosse. Pokud ne, lidovcům postačí, když si Gross uspořádá své finanční závazky a jeho manželka přestane podnikat. Přerušení podnikání své ženy už Gross z Francie ohlásil.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

"Pokud ČSSD, která je politicky odpovědná za personální obsazení pozice předsedy vlády, navrhne změnu na této pozici, je KDU-ČSL připravena ke vstřícným dohodám tak, aby tato změna neznamenala politickou destabilizaci," píše se doslova v prohlášení lidovců.

Lidovci zároveň ČSSD předložili tři návrhy, "které přispějí k ochraně dobrého jména České republiky:

1. Předseda vlády věrohodným způsobem uspořádá své finanční závazky tak, aby z osobního problému nemohl být činěn problém politický.

2. Manželka předsedy vlády ČR se neprodleně vzdá všech svých podnikatelských aktivit. 

3. Koaliční strany se zaváží, že vznikne-li kterékoliv z ní  finanční závazek přesahující 30 mil. Kč, tuto skutečnost příslušná strana zveřejní, včetně průhledného způsobu vypořádání."

Poslední bod se zřejmě týká soudního sporu o stamilióny korun mezi ČSSD a právníkem Zdeňkem Altnerem, který straně vyhrál spor o Lidový dům. [celá zpráva]

Škromach: je to naprosto nepřijatelné

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach považuje výzvu KDU-ČSL, aby sociální demokraté navrhli místo Stanislava Grosse jiného premiéra, za naprosto nepřijatelnou. "My se poradíme a my si tu věc vyřešíme, ale určitě se nebudeme řídit tím, co nám diktují lidovci," řekl Škromach novinářům.

"Stát se může cokoliv, ale postup, který zvolili lidovci, je pro nás naprosto nepřijatelný," prohlásil. Za současné situace prý možná dojde na jeho slova, že lidovci jsou v křehké vládní koalici destabilizujícím prvkem.

Škromach dlouhodobě prosazuje menšinovou vládu bez lidovců i unionistů. "Asi bude lepší hledat jiné řešení bez nich. Neumím si představit, že nějaká další stojedničková koalice za této situace může existovat," soudí druhý muž ČSSD.

"Jsme svéprávnou stranou a nenecháme si diktovat od Miroslava Kalouska, co máme dělat," vzkázal koaličním partnerům. Mají možnost jít, nebo zůstat, dodal na adresu KDU-ČSL.

Klaus: problém v rovině politických stran

Aféru kolem financování bytu premiéra Grosse považuje prezident Václav Klaus zatím za problém v rovině politických stran. Nenastal čas, aby do této věci zasahoval prezident, řekl Klaus v Ammánu, kde dnes zahájil čtyřdenní návštěvu Jordánska.

Prezident dodal, že je informován o tom, že si premiér dovede představit vládu s jinou podporou než lidovců nebo vládu stejné koalice s jiným premiérem.

Gross: jednání lidovců bylo nestandardní

Postup KDU-ČSL označil Gross jestě před jejich dnešní tiskovou konferencí za nestandardní. Podle něj načasování jejich jednání nebylo náhodné. "Nikdo nikoho ve vládě nedrží, ani já nebudu KDU-ČSL držet ve vládě. Celé to chování je velmi nestandardní. To načasování asi vůbec není náhodné," řekl Gross s tím, že v úterý tři minuty před odletem do Francie telefonicky s Kalouskem hovořil a Kalousek mu podle něj neřekl, že by chtěl schůzku koaličních stran.

Na dotaz ohledně spekulací, podle nichž by přišla demise vlády, nová vláda by nastoupila v čele s jiným sociálně demokratickým politikem, Gross řekl: "Nepovažuji samozřejmě nic za vyloučené. Toto jsou věci, které budou vyplývat z rozhodnutí sociální demokracie a sociální demokracie je ta politická síla, od které já mám mandát. Jestli se rozhodne postupovat jinak, tak samozřejmě možné je všechno."

Gross zrušil jednání

Lidovci dosud nechtěli prozradit konkrétní návrhy, jak bránit dobré jméno České republiky ohrožené podle nich případem majetkových poměrů premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a jeho rodiny. Poté, co Gross čtvrteční jednání zrušil, ale změnili strategii.

"Slíbil jsem, že řekneme své návrhy až u jednacího stolu. V tuto chvíli je tento slib relativizován, protože nevím, do jaké míry je jednací stůl oddálen. Možná proto ještě dnes toto rozhodnutí změním, ale o tom se musím poradit se svými kolegy," řekl novinářům ještě před oznámením tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Gross chce jednat s Kalouskem a Němcem zvlášť

Svolání koaliční schůzky iniciovali lidovci. Soudí, že aféra s financováním ohrožují akceschopnost vlády a je třeba něco podniknout. Konkrétní návrhy ale nezveřejnili s tím, že je řeknou až koaličním partnerům.

Premiér, který se má ve středu večer vrátit z Francie, koaliční schůzku na Úřadu vlády odvolal. S Kalouskem a předsedou Unie svobody-DEU Pavlem Němcem se chce Gross sejít zvlášť.

Reklama

Související články

Poslanci ODS interpelovali Grosse kvůli bytu

Poslanci opoziční ODS se při čtvrtečním zasedání Sněmovny dotazovali premiéra Stanislava Grosse na okolnosti nákupu jeho bytu na pražském Barrandově. Jako...

Klaus: Grossova aféra poškozuje republiku

Prezident Václav Klaus se domnívá, že případ financování bytu premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) diskredituje Českou republiku. A to jak navenek, tak i dovnitř....

Gross: aféra kolem mého bytu je řízena

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross se domnívá, že kauza kolem nákupu jeho bytu v Praze - Barrandově může souviset s mocenskými ekonomickými...

Výběr článků

Načítám