Hlavní obsah

Klaus: Grossova aféra poškozuje republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se domnívá, že případ financování bytu premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) diskredituje Českou republiku. A to jak navenek, tak i dovnitř. Celá kauza je nesmírně nešťastná, řekl v pátek Klaus Českému rozhlasu 1 Radiožurnál(ČRo).

Foto: archiv Nadace Agel

Jan Dekastello z Prahy získal podporu na zakoupení speciálního přístroje.

Článek

"Všichni víme, že nejvíce pěstovaná květinka je důvěryhodnost, kredibilita politiků a politiky. A ta těmito neuvěřitelnými eskapádami, které dnes a denně překvapeně objevíme v novinách, prostě trpí způsobem nesmírným," řekl Klaus.

Prezidenta mrzí, že lidé budou vůči politikům ještě skeptičtější, než doposud. "Lidé ještě více mávnou rukou a ještě více budou říkat: no, co to tam nahoře prostě ti lidé dělají, to snad nemůže být ani pravda!" uvedl.

"Já myslím, že pan prezident se vyjádřil paradoxně velmi podobně jako já v Poslanecké sněmovně. Samozřejmě já také uznávám, že ta současná úroveň medializace toho problému není nic, co České republice prospívá," poznamenal Gross k prezidentovu vyjádření na tiskové konferenci během pátečního zasedání předsednictva ČSSD. "V tomto jsme nepochybně zajedno s panem prezidentem," dodal.

Gross: antidatovanou smlouvu se strýcem si vyrábět nebudu

Na dotaz, zda bude podávat další vysvětlení ke kauze, reagoval podrážděně: "Co mám dělat? To si mám vyrobit antidatovanou smlouvu se svým strýcem, abyste byli spokojeni. Já to dělat nebudu. Samozřejmě pokud někdo toto chce, tak to asi každý ví, že to problém není, ale proč bych to dělal?"

Osud peněz, které si premiér půjčil na pořízení bytu, je v posledních dnech nejsledovanější politickou kauzou. Gross čelí kritice opozice, že dosud věrohodně nevysvětlil majetkové poměry své rodiny. Už dvakrát se premiér musel hájit ve sněmovně. Opakovaně odmítl podezření, že se dopustil něčeho nekalého.

Předseda vlády a ČSSD tvrdí, že si na koupi čtyřmiliónového bytu na pražském Barrandově v roce 1999 půjčil 900.000 korun od svého strýce Františka Vika, a to na základě ústní dohody. Později se ukázalo, že Vik sám neměl dost peněz, a tak si půjčil od bývalého novináře Rostislava Roda. Další osud směnky mezi Rodem a Vikem je kuriózní - Rod směnku prodal předsedovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi, který její originál zničil.

Reklama

Výběr článků

Načítám