Hlavní obsah

Poslanci ODS interpelovali Grosse kvůli bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci opoziční ODS se při čtvrtečním zasedání Sněmovny dotazovali premiéra Stanislava Grosse na okolnosti nákupu jeho bytu na pražském Barrandově. Jako první se na řadu losem dostal Pavel Hrnčíř z ODS. "Doložte půjčení peněz, když jste takovým zastáncem majetkových přiznání," vyzval Hrnčíř.

Foto: Jan Pařík

Prostějov (na snímku) vzal Českým Budějovicím jeden zápas.

Článek

"Každý ví, že podle právních předpisů se mohou půjčky sjednávat ústně, nevidím tedy důvod, že bych měl něco nyní dokladovat," odpověděl Gross s tím, že mezi ním a jeho strýcem písemná smlouva nebyla. "V rodinách je to přece naprosto běžné," dodal premiér.

Další otázku položil Miroslav Beneš z ODS: "Z čeho vaše manželka financovala nákup nemovitosti a založení společnosti?"

"Jasně jsem řekl, že peníze se přesouvaly pomocí bankovních převodů, na nákup nemovitosti byl bankovní úvěr, je to čisté jako křišťál," řekl Gross s tím, že obchod prověří příslušný finanční úřad.

Nechám se prověřit na nejpřísnější stupeň utajení, zopakoval dále Gross. Dodal, že nikomu neudělá tu radost, aby odstoupil.

Gross: Nakonec možná vyděláme

"Kolik firem dostane po třech týdnech po založení úvěr šest miliónů?" ptal se dál Beneš doplňující otázkou.

"Já na to neumím odpovědět, ale předpokládám, že pokud mají bankovní domy garance, tak úvěry poskytují," odpověděl Gross.

.: ANKETA
Vyvrátil podle vás premiér Gross v interpelacích pochybnosti o nákupu svého bytu?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Poté poděkoval, že reklama kolem projektu jeho manželky celé věci pomůže a nakonec na tom možná vydělají. Dříve se obával miliónových ztrát v obchodech své ženy.

Teď už chápu Tlustého

Jako třetí vystoupila místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová z ODS. "Já už tohoto představení mám dost. Nelíbí se mi, že premiér nedokázal všechny teze vyvrátit. Nikdo už nevěří premiérovi této země," řekla rázným tónem. "Nikdy jste se nezajímal o původ peněz, které si půjčujete?" ptala se pak Němcová.

"Pokud jde o naprostou většinu prostředků na náš byt, tak tam je to jasné. Pokud jde o strýce, tak si nemyslím, že když je půjčka v rodině, tak je potřeba se po původu peněz pídit, já jsem se po jejich původu nepídil," odpověděl Gross.

"Vy si myslíte, že drzostí překonáte to, co jste měl dávno udělat. Svá tvrzení vydáváte za důkazy a v tom je problém. Žádné doklady jsme neviděli," dodala Němcová.

Na závěr Gross řekl: "Já vám musím říci jednu věc. Po celé této kauze mám velké pochopení pro kolegu Tlustého, že nechtěl zveřejnit své věřitele. A myslím to upřímně. Lepší asi bylo říkat - bez komentáře," řekl Gross.

Trestní oznámení

Aférou spjatou s bytem premiéra Grosse se zřejmě brzy začne zabývat policie. První podnět k prověření nejasností kolem koupě bytu podal jeden z občanů. Pražské městské státní zastupitelství ve středu obdrželo trestní oznámení, řekla ve čtvrtek ČTK náměstkyně Štěpánka Láznová. Trestní oznámení připravuje také předseda spolku Šalamoun John Bok.

Oznamovatel z řad občanů podezírá premiéra, jeho manželku Šárku Grossovou a strýce Františka Vika z trestných činů přijímání úplatku, krácení daní a nadržování. "Trestní oznámení je nyní zapisováno do rejstříku a bude přiděleno referentovi k dalšímu postupu," dodala Láznová.

Anketa

Vyvrátil podle vás premiér Gross v interpelacích pochybnosti o nákupu svého bytu?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8487 čtenářů.

Interpelace

Interpelující poslanec má 2 minuty na otázku, může položit ještě doplňující v limitu 1 minuty. Premiér odpovídá na první otázku do 5 minut a na případnou druhou 2 minuty. Není-li interpelovaný přítomen nebo sdělí, že na otázku není možné odpovědět bezprostředně, vypracuje odpověď písemně do 30 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám