Hlavní obsah

Zůstane-li Gross, lidovci odejdou z vlády

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní krize, která na základě dohodnutého klidu zbraní mezi lidovci a soc. dem. na čas ustoupila, může po sjezdu ČSSD koncem března znovu nabrat na obrátkách. Podle důvěryhodného zdroje Práva z nejužšího vedení KDU-ČSL šéf strany Miroslav Kalousek prosadil odchod lidoveckých ministrů z vlády v případě, že premiérem zůstane Stanislav Gross.

Foto: Facebook Buen Camino dětem
Článek

"V takové vládě nemůžeme zůstat, a pokud zůstane Gross, my odejdeme," řekl Právu vysoký představitel lidovců s tím, že jde o názor nejen Kalouska, ale také ostatních členů vedení KDU-ČSL. O dalším postupu lidovců ale odmítl hovořit, stejně jako odpovědět na otázku, zda by po ochodu z vlády lidovci hlasovali spolu s ODS pro vyslovení nedůvěry vládě.

Soc. dem. přitom již v neděli ústy Grosse dala najevo, že sjezd se vůbec nebude zabývat jeho setrváním v čele vlády, ale výhradně tím, kdo bude předsedou strany.

Včera předseda poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus Grossova slova potvrdil. Právu řekl: "Sjezd bude volit předsedu, a pouze v případě, že by Stanislav Gross nebyl zvolen, mohl by sám zvažovat, zda neodejde z funkce premiéra. Ale z pohledu soc. dem. k tomu není důvod, protože je jasné, že soc. dem. by tím pádem zcela vypadla ze hry."

Podle něj je totiž jisté, že prezident Václav Klaus by již nepověřil sestavením nové vlády nikoho ze soc. dem. "Pokud tomu někdo nechce věřit, pak je politický naivka," prohlásil Kraus.

Ani unionisté by nezůstali

Odchod lidoveckých ministrů by tak pravděpodobně znamenal buď menšinovou vládu soc. dem. s tolerancí komunistů, nebo konání předčasných voleb. Unionisté už před časem oznámili, že by v menšinové vládě nezůstali. ODS soustavně požaduje demisi premiéra a předčasné volby.

Bez podpory komunistů by nebylo možné menšinovou vládu soc. dem. ve Sněmovně svrhnout. ODS, Unie svobody a KDU-ČSL mají dohromady jen 88 hlasů, přičemž k vyslovení nedůvěry jich potřebují 101. Neodstoupí-li Gross po odchodu lidovců a unionistů z vlády, jeho vláda zůstává ve funkci, a pokud jí nebude vyslovena nedůvěra, může vládnout až do řádných voleb v polovině příštího roku. O důvěru podle ústavy v tom případě žádat nemusí.

Odešel by i Jahn

K případnému odchodu lidovců z vlády Kraus včera podotkl, že zatím zaznamenal pouze dva oficiální výroky politiků KDU-ČSL. Jedním z nich je ten, že z vlády neodejdou, ale chtějí, aby odešel Gross, a druhým je, že pokud budou ve vládě, hlasovat pro její nedůvěru nebudou.

Soc. dem. přesto kalkuluje s tím, že i po ochodu lidovců, a tím pádem také unionistů, z vlády by premiér pouze obsadil uvolněná ministerská křesla buď členy soc. dem., nebo spíše nestraníky. Vláda pod jeho vedením by pak dovládla do konce volebního období, aniž by přitom žádala o důvěru Sněmovny. K prosazování zákonů by pak hledala podporu napříč politickým spektrem, včetně komunistů. Ti se zatím k požadavku ODS na vyslovení nedůvěry nepřipojili, pouze opakují, že koaliční vládě nedali důvěru ani v minulosti.

Gross se však může dostat do svízelné situace, neboť někteří členové kabinetu již dali najevo, že ve vládě podporované komunisty by nechtěli zůstat. Právu to potvrdil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Navzdory tomu ale chce ČSSD vládu pod svou taktovkou udržet. "Při dnešních ekonomických výsledcích by jen blázen kývl na pád vlády a na předčasné volby," přiblížil Právu názory většiny sociálních demokratů jeden z jejich vysokých představitelů.

Anketa

Jakému řešení vládní krize dáváte přednost?
Odstoupení premiéra Grosse
13,1 %
Odchodu KDU-ČSL z vlády
18,5 %
Pokračování v současné koalici
3,8 %
Předčasným volbám
64,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1333 čtenářů.

Související články

Gross chystá novou společenskou smlouvu

Osm základních bodů by měla mít nová společenská smlouva připravovaná premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD). Vláda by je měla splnit do konce volebního období....

Výběr článků

Načítám