Hlavní obsah

Lidi s úzkostmi a depresemi pojišťovny odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Tereza z Prahy chtěla sjednat životní pojistku, hned několik pojišťoven ji odmítlo. Netajila totiž před nimi, že trpí depresivně úzkostnou poruchou. Ta jí sice nebrání v rodinném ani pracovním životě a ví o ní jen její nejbližší, spadá ale mezi duševní nemoci a poruchy chování. Pojišťovny klienty s touto diagnózou často odmítají.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„Nakonec jsem jednu pojišťovnu sehnala, ale mohla jsem si sjednat jen úrazové pojištění, ne proti nemoci,“ řekla Novinkám a Právu Tereza, jejíž identitu redakce zná.

Psychické poruchy jsou zejména u mladé generace na vzestupu. Podle dat České správy sociálního zabezpečení je u invalidů ve věkové skupině 20-29 let bezmála z poloviny na vině duševní onemocnění. Problém je ale v tom, že jakmile se u těchto lidí začnou projevovat příznaky nemoci či začnou-li brát léky, jsou prakticky nepojistitelní. Podle ombudsmana se může jednat o diskriminaci.

„Je všeobecné známo, že výskyt psychických onemocnění má rostoucí trend a pojišťovny k nim přistupují jako k riziku, které nás bude ohrožovat i do budoucna,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík. „Klient, který má zájem o životní pojištění, by se měl vždy dotázat pojišťovny a nechat si udělat individuální posouzení svého aktuálního zdravotního stavu a doložit i zdravotní dokumentaci,“ dodal.

Až čtyřicet procent lidí z LGBTQ+ komunity trápí deprese, scházejí pro ně psychiatři

Zdraví

Pojistěte se včas, radí pojišťovna

Jana Rodová z pojišťovny YOUPLUS uvedla, že její firma u klientů s psychickými obtížemi vyhodnocuje velké množství faktorů.

„Patří sem počet takzvaných epizod deprese, jak byly léčeny, užívaná medikace a její délka, stálost v zaměstnání, popřípadě počet dní v pracovní neschopnosti. Podle toho lidi dělíme do šesti skupin pojistitelnosti. V některých případech, zvláště pokud se poslední epizoda deprese odehrála v opravdu nedávné minulosti, musíme klienty odmítnout, popřípadě je pojistíme s přirážkou,“ uvedla.

Lidé by podle ní neměli čekat na první příznaky nemoci, zvlášť když mají psychickou poruchu například v rodinné anamnéze. „V okamžiku, kdy vám už opravdu něco je a sám se bojíte, že budete muset zajít k lékaři, je už vlastně pozdě,“ upozornila Rodová.

Problém se týká nejen životních pojistek, ale třeba i cestovního připojištění. „Jeden klient chtěl vycestovat na dovolenou do zahraničí a nechat se pojistit. Jako duševně nemocný byl rizikový kvůli případné dekompenzaci stavu v zahraničí a následným náhradám,“ řekla Novinkám a Právu Eva Čižinská z organizace Fokus, která pomáhá psychicky nemocným.

Úřad ombudsmana se zajímá o možnou diskriminaci

Řešení si žádá i odborná veřejnost. „Vnímáme to jako problém, ale pojišťovny jsou komerční subjekty, mají svá pravidla. I tak se ale snažíme, aby se problematika systémově řešila,“ uvedla pro Novinky a Právo Simona Papežová, předsedkyně Psychiatrické společnosti při České lékařské společnosti. Informovala, že společnost se už obrátila na vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Laurenčíkovou a komunikuje i s úřadem veřejného ochránce práv.

Vyzvala pacienty, aby odmítnutí od pojišťoven řešili právě s ombudsmanem. S ním má v plánu jednat právě Laurenčíková. „Chceme téma otevřít. Není možné osoby s duševním onemocněním plošně vyjímat z pojištění,“ uvedla pro Novinky a Právo.

„Tématem uzavírání životního pojištění u klientů, které z účasti vylučuje duševní onemocnění, se zabýváme jako možnou diskriminací určité skupiny lidí,“ sdělil Novinkám a Právu zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

„Občas se k němu objevují podněty, ale není jich mnoho – asi deset od roku 2011, kdy jsme uznali, že výluka pro definovaný okruh zdravotních poruch ve všeobecných pojistných podmínkách může být v pořádku. Tím není vyloučeno, že se tento pohled může změnit. Ostatně i pohled pojišťoven může doznat posunu. Z jedné z diskuzí s pojišťovnami vyplynulo, že výluky pro psychické nemoci jsou z pojistných podmínek na ústupu,“ dodal.

Zpověď ženy, která se i přes boj s vážnou depresí rozhodla stát mámou

Po mateřských stopách

Reklama

Výběr článků

Načítám