Hlavní obsah

Lidé ve velkém nakupují dárky chudým

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diakonie, která pomáhá dětem, dospělým i seniorům v nejrůznějších životních krizích, v pondělí zahájila největší vánoční sbírku pro děti z chudších rodin Krabice od bot. A její zaměstnanci a dobrovolníci se nestačili divit.

Foto: Diakonie ČCE

Děti ze zajištěných rodin balí do krabice od bot dárky pro své vrstevníky z chudých rodin.

Článek

Za jediný den bylo rezervováno tolik dárků, co za předchozích deset let běžně trvalo týden. Lidé se ve sbírce, která trvá od 23. listopadu do 6. prosince, už zavázali koupit 13,5 tisíce dárků a poslali přes 400 tisíc korun.

Nově je možné připravit krabici i pro rodiče. Ty osamělé nyní velmi trápí výpadky příjmů
Ivo Mareš, Diakonie

Rekordní je i návštěvnost webových stránek www.krabiceodbot.cz, kde se lidé předhánějí v rezervacích dárků podle pohlaví a věku dítěte.

230 tisíc samoživitelů

„Tento rok je specifický. Dost možná bude rekordní. V lidech se probudila obrovská solidarita. I sobotní potravinová sbírka, která nyní čelí dvojnásobné poptávce o pomoc, přinesla rekordní čísla. A to je strašně dobře. Dopady pandemie v sociální oblasti nás teprve čekají a náš úkol, stejně jako mnoha dalších organizací, je to, aby náraz na ty nejslabší a nejchudší byl co možná nejmenší,“ řekl projektový manažer Diakonie českobratrské církve evangelické (ČCE) Ivo Mareš s tím, že nelze odhadnout, o kolik se zvýší počet chudých dětí, kterých nyní v Česku žije podle kvalifikovaných odhadů 100 tisíc.

V koronakrizi pomáhá Čech chudým v nejodlehlejším městě na světě

Cestování

Desátý ročník má také jednu novinku, kterou si těžká doba vyžádala. „Nově je možné připravit krabici i pro rodiče. V Česku je 230 tisíc domácností rodičů samoživitelů, přičemž 90 procent tvoří matky, téměř 23 tisíc u nás žije otců samoživitelů. Osamělé rodiče nyní velmi trápí výpadky příjmů, 70 procent z nich přišlo o tři až pět tisíc měsíčně,“ upozorňuje Mareš.

Jeden z největších poskytovatelů sociálních služeb u nás díky svým dobrovolníkům v terénu dokáže poskytnout pomoc a přinést dárek i dětem do rodin, které propadly sítem sociálního systému.

„Projekt má dvojí cíl. Obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem, možná jediným, který letos o Vánocích dostanou, a děti ze zajištěných rodin učit solidaritě. Příjemci dárků jsou děti v sociálně vyloučených lokalitách, azylových domech, krizových centrech i jinde,“ vyzdvihuje podstatu sbírky Zdeňka Sobotová, manažerka Krabice od bot.

Do krabice od bot

Děti s rodiči si vyberou, koho obdarují, a rezervují koupi dárku na webových stránkách a odběrné místo, kde dárek předají. Když dárek či dárky pořídí, vloží vše do krabice od bot, tu vánočně zabalí a odnesou na jedno ze sítě sběrných míst.

Strážníci v Brně nazpívali koledy, chtějí tak podpořit děti s postižením

Vánoce

Většinou to byly domácnosti nebo prostory dobrovolníků. Letos se připojují i vybrané prodejny Datart. „Lidé do našich prodejen začali nosit dárky ještě před zahájením sbírky, což nás velmi těší a doufáme, že stejná míra solidarity bude pokračovat,“ komentovala neuvěřitelné nadšení lidí Eva Kočicová, mluvčí Datartu.

Tradičně funguje nepřetržitě i finanční sbírka Krabice online, odkud peníze směřují na pomoc dětem a jejich rodinám v nouzi, jak už tomu bylo ostatně na jaře při první vlně pandemie.

Pomoci mohou lidé i nákupem drobných vánočních dárků na benefičním e-shopu Krabice od bot.

„Solidarita lidí v této těžké době je neuvěřitelně silná. Zapojují se školy i firmy, přestože mají distanční výuku a nařízený home office. Lidé se na nás obracejí s nabídkou rozvozu dárků. A především, už v tuto chvíli, ještě než sbírka v podstatě začala, jsme od dárců dostali 403 000 korun a je rezervováno více než 13,5 tisíce krabic,“ uzavírá Zdeňka Sobotová.

Reklama

Výběr článků

Načítám