Hlavní obsah

Lidé se k vládě upínají s uměřenými nadějemi, míní Zeman

Právo, Novinky, jas, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí navštívil jednání vlády, o níž prohlásil, že dává lidem důvěru a naději. Ocenil výběr Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku, ale zalitoval, že se kabinet nedokázal dohodnout dříve.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Veřejnost se dívá na vládu s uměřenými nadějemi,” míní prezident. Ke kabinetu měl pouze jednu kritickou připomínku, nedokázala se podle něj včas shodnout na jménu eurokomisaře. Její výběr však pochválil. „Považuji paní Jourovou za skvělou volbu a velmi, velmi rozumné řešení,“ řekl.

Na zasedání vlády se prezident chystá znovu zavítat, až bude projednávat návrh zákona o státním rozpočtu. V nadsázce Bohuslavu Sobotkovi poradil, jak ušetřit v rozpočtu 15 miliard. Místo na podporu obnovitelných zdrojů by Zeman přesunul peníze na infrastrukturní investice. Zopakoval také to, co už řekl v rozhovoru pro Právo, že se chystá vetovat senátní návrh o Národním parku Šumava. „Dává zeleným fanatikům příliš široké pole působnosti,“ řekl.

Líbí se mu zvýšení minimální mzdy

Nevetoval by naopak protikuřácký zákon, který chtějí někteří politici znovu vrátit do hry. „Nevím, proč bych jako kuřák měl vetovat protikuřácký zákon, pokud nebude porušena ochrana soukromí. Navíc na Pražském hradě je povoleno kouřit jen v jedné místnosti. V té, kde se zrovna nachází prezident,“ zavtipkoval.

Jak Zeman avizoval, hovořil s ministry mimo jiné o otázkách exportní politiky a ekonomické diplomacie, kterou by chtěl nasměrovat například k zemím střední Asie, které podle něj mají pro naše podnikatele nejenom investiční potenciál, ale jsou schopny investice i splácet. Zmínil zejména Kazachstán, Turkmenistán, Ázerbájdžán či Uzbekistán. Jednání vlády hodlá navštěvovat pouze v případě, že budou existovat rozdílné názory na některé otázky.

Prezident pochválil vládu za zvýšení minimální mzdy. „Když jsem tu byl zhruba před rokem s bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), tak pronesl památnou větu, že zvýšení minimální mzdy projde přes jeho politickou mrtvolu, což se ukázalo jako dobrá prognóza,“ zavtipkoval. Premiér Sobotka je podle něj zastánce rozumného zvyšování minimální mzdy. „V tom jsme na jedné lodi,“ uvedl Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil koordinaci zahraniční politiky, která v minulosti nebyla ideální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám