Hlavní obsah

Lidé poslali na konto pro postiženou Elu neuvěřitelných 730 tisíc

Novinky, Vladimír Michna
Aktualizováno

Na kontě sbírky pro postiženou Elu z Karviné, které zloději ukradli dotované auto, je neuvěřitelných 731 000 korun. Částka se přitom ještě může zvýšit. Na účet přijdou peníze odeslané do pondělí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sylva Wawrzosová se svou pětiletou dcerou Elou nyní musí na rehabilitace jezdit vypůjčeným automobilem a dotaci bude muset vrátit.

Článek

Nadace Naše dítě sbírku 21. září po 11 dnech uzavírá, jelikož potřebná částka byla dosažena a překročena.

Peníze budou použity pro pětiletou Elu postiženou mozkovou obrnou. Většina peněz bude použita pro koupi zánovního auta, ve kterém bude možno převážet i invalidní vozík dívky. Rodina Wawrzosových potřebuje dceru vozit na rehabilitace do Ostravy, které zlepšují dívčin zdravotní stav.

„Nečekali jsme to. Jsme velmi překvapeni a rádi. Nyní však musíme zvážit další legislativní postup. Řešíme, jak s penězi naložit. Zda koupit auto za celou částku nebo dát díl na rehabilitační pomůcky, popřípadě dát část pro jiné děti,“ řekla v pondělí Novinkám matka Ely Sylva Wawrzosová.

Zatím jezdí ve vypůjčeném autě

„Jsme velmi příjemně šokováni vlnou lidské solidarity, která v České republice k tomuto případu vyvstala a věříme, že peníze alespoň trochu ulehčí Ele v jejím životním osudu. Rodině přejeme sílu ke zvládání tak náročné péče a co největší užitek z výnosu sbírky pro Elu,“ uvedli zástupci portálu Seznam.cz.

„Máme velkou radost ze zájmu a solidarity veřejnosti v případu těžce handicapované holčičky. Děkujeme všem, kteří se do úspěšné sbírky zapojili. Malé Ele a jejím rodičům přejeme hodně zdraví a také radosti z pro ně tolik potřebného auta,“ říká ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Po krádeži jejich octavie před dvěma týdny musí rodiče vrátit i dotaci 100 tisíc korun, jelikož ukradení auto neměli pojištěné. Odpustit vrácení dotace může pouze ministr práce a sociálních věcí, rodina žádost teprve vyřizuje.

„Stále čekáme na vyjádření policie, ta musí případ krádeže uzavřít. Zatím máme půjčení auto od rodičů,“ řekla Wawrzosová.

Sbírku otevřela nadace Naše dítě ve spolupráci se společností Seznam.cz a za mediální podpory serverů Novinky.cz a Prozeny.cz. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám