Hlavní obsah

Lidé ničí hnízda ptáků z obavy před ptačí chřipkou

Právo, Hynek Paštěka, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výskyt ptačí chřipky v Tisé na Orlickoústecku vyděsil některé lidi natolik, že se obávají ptačích hnízd ve svém okolí. Český svaz ochránců přírody tak musel už řadu lidí uklidňovat, že odtud nebezpečí nehrozí a od ničení ptačích domovů je zrazovat.

Článek

Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy po prvním odhalení viru této nemoci, někteří lidé hnízda i likvidovali.

"Stejně jako minulý rok lidem vysvětlujeme, že se mají chovat naprosto standardně. To znamená ptačí hnízda neničit, ptačí budky klidně budovat dál a podobně. Není důvod k panice, od volně žijících ptáků riziko nákazy skutečně nehrozí," řekl Právu tajemník Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Pokud by někdo hnízda přesto  zničil, vystavuje se nebezpečí pokuty. "Myslím, že loni Česká inspekce životního prostředí nějaké pokuty udělila," doplnil Stýblo.

K mrtvým labutím jezdí veterináři vždy

Loni také Státní veterinární správa (SVS) a její krajské pobočky po první zprávě o pozitivním testu na virus H5N1, který je smrtelně nebezpečný i pro člověka, přijímala mnoho oznámení od lidí, kteří v objevili uhynulé ptáky. Tato situace se podle pracovníků SVS zatím neopakuje.

Celkem Státní veterinární správa od začátku letošního roku zkontrolovala zhruba stovku uhynulých volně žijících ptáků. "Z toho bylo například šest bažantů, deset kachen divokých, 26 labutí a 19 racků," řekl Právu Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy a dodal: "Rozhodně to není tak, že bychom vyjížděli ke každému uhynulému kusu, který nám občané nahlásí. Oznámení samozřejmě přijmeme a inspektor sám posoudí, zdá je nějaké riziko výskytu ptačí chřipky nebo ne. Například k uhynulým labutím vyjíždíme prakticky stoprocentně."

Reklama

Výběr článků

Načítám