Hlavní obsah

Lidé čekali na korunovační klenoty

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V neděli měli Češi i zahraniční turisté poslední příležitost spatřit české korunovační klenoty. "Za jedenáct dní je vidělo 44 475 lidí," uvedla včera vpodvečer Jana Kučerová ze Správy Pražského hradu. Klenoty mohla vidět veřejnost poprvé po pěti letech.

Foto: archiv Ogilvy
Článek

Široký zástup zájemců se utvořil u paláce už v devět hodin ráno. Ještě po poledni se trpělivě vinul vzhůru na nádvoří a odtud k Býčímu schodišti.

Ještě ve tři hodiny přicházejí na nádvoří stále další a další návštěvníci. Pauzy mezi skupinkami příchozích se však začínají zvětšovat a u vchodu do paláce to jde najednou rychleji. Diváci pravidelným tempem procházejí rentgenovým rámem - chvilka u klenotů skrytých za sklem a už přichází další - a fronta venku se začíná pomalu krátit.

Za dvě hodiny se dveře do paláce zavřou a další příležitost spatřit klenoty přijde znovu až po letech. Z bezpečnostních důvodů budou opět uschovány a zamčeny na sedm západů.

V neděli zájem opadl

Větší část nádvoří se topí ve stínu a zájemci trpělivě čekají. Jen u šatny, kde je třeba odložit tašky a batohy, na několikařadový zástup pálí slunce. Starší paní se na chvilku vzdá a jde si sednout na nedalekou lavičku. "Kdo by to byl řekl, že poslední den a ještě k tomu v neděli, tu bude menší fronta než ve všední den," diví se. "Byla jsem tu už ve čtvrtek a marně. Ale co, jsem z Prahy, tak jsem si udělala procházku. Věřila byste, že jsem klenoty ještě neviděla? No, ale konečně se dočkám." Po chvíli vstává a zamíří pomalu ke dveřím. Zástup se mezitím o pořádný kus pohnul.

"Tak to si určitě počkáme," zhodnotí jedním pohledem situaci nově příchozí. Asi třicetiletý muž s přítelkyní jsou v Praze na výletě. "Nevěřili jsme, že se sem dostaneme, ale stejně jsme sem chtěli jít. Je to milé překvapení," vysvětluje dívka. Klenoty ještě ani jeden z nich neviděl. "Anebo jo? Možná, když jsem byl úplně malej kluk..." Za nimi přichází skupinka anglicky hovořících turistů s batohy a několika malými dětmi, japonská rodina a několik Italů. V zástupu však převažují Češi. Na to, že výstava je přístupná poslední den, je tu až nečekaný klid. "Ještě včera tu byl větší nával," potvrzuje jeden z vojáků hradní stráže, která zároveň zastupuje informační službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám