Hlavní obsah

Liberec odvolal ombudsmanku pro seniory. Byla na demonstraci s připnutou Davidovou hvězdou

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Účast na demonstraci a použití Davidovy hvězdy, žluté šesticípé hvězdy, kterou museli během nacistického režimu nosit příslušníci židovského národa, stála místo ombudsmanku pro seniory v Liberci Lenku Tarabovou.

Foto: Město Liberec, Novinky

Lenka Tarabová zastávala pozici seniorské ombudsmanky od dubna 2019.

Článek

Tarabová se demonstrace účastnila z pozice zakladatelky iniciativy Občanská neposlušnost. Během demonstrace měla na hrudi připnutou Davidovu hvězdu s nápisem Neočkovaný. Na zneužití symbolu si už o víkendu stěžovala Federace židovských obcí v ČR.

Zneužití utrpení milionů obětí holocaustu. Židovská obec se ohradila proti žlutým hvězdám odpůrců očkování

Domácí

O odvolání Tarabové rozhodl ještě během víkendu s okamžitou platností náměstek libereckého primátora Ivan Langr (SLK), zodpovědný za resort školství a sociálních věcí.

„Připnutí žluté židovské hvězdy s nápisem Neočkovaný je pro mě jako původem historika absolutně neakceptovatelné jednání. Velmi silně souzním s odkazem holokaustu i jeho mnohamiliónových obětí, takže jeho zneužití v aktuální koronavirové krizi je tedy pro mě mimo veškeré chápání. V takové situaci nemohu nadále paní Tarabovou podporovat ve funkci seniorské ombudsmanky,“ vysvětlil Langr.

Ombudsman má mít vysokou morálku

„To už není o svobodě myšlení a vyjadřování. Ombudsman je jedinečná pozice, která musí být spojena i s vysokou morální účastí ve veřejném dění,“ dodal náměstek.

Pozici seniorského ombudsmana zavedl před necelými dvěma lety liberecký magistrát. Tarabová byl zatím prvním a jediným člověkem, který ji zastával.

Tarabová na snímku vlevo dole

O víkendu na sociální síti zveřejnila video, v němž se snažila použití židovské hvězdy na demonstraci vysvětlit. Tvrdí v něm, že ji inspirovala kniha Mengeleho děvče. „Je v ní krásně popsáno, jak se s lidmi v té době zacházelo. Většina těch rodin v té době žila v centru velkých měst, měli krásný život, krásné byty a najednou na ně někdo ukázal prstem, označil je hvězdou jako nežádoucí pro společnost. A najednou pro ně existovala jiná společenská pravidla, nařízení vyhlášky. Nesmíte toto, nesmíte tam, nesmíte si koupit tamto, musíte se odstěhovat,“ vysvětluje Tarabová.

Landa: Covid nepopírám. Hoří v týlu a sháním mudrce, aby pomohli

Domácí

„Tehdy se to nestalo během jednoho roku. Teď jsme ale teprve v desátém měsíci doby covidové a zkuste si promyslet podobenství v nařízení, zákazech, šikaně.“

Podle Federace židovských obcí a Nadačního fondu obětí holocaustu jde ale o exemplární zneužití a relativizaci symbolu holocaustu spojenou s utrpením miliónů lidí. „Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, co se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacistickou genocidou u nás i v zahraničí,“ vzkázala Federace židovských obcí.

Odvolání Tarabové podpořila v Liberci i organizace Komunitní středisko kontakt Liberec, kterou zřizuje město právě kvůli péči o seniory a která Tarabovou coby ombudsmanku oficiálně zaměstnávala.

„Kontakt, jako veřejná instituce, poskytuje služby, k nimž patří i služba seniorského ombudsmana. V jejím rámci je seniorům poskytována převážně pomoc v oblasti řešení bytové problematiky a úředních záležitostí, nikoli věci související s covidovou problematikou. Byť paní Tarabová nikdy nespojovala své osobní aktivity a postoje s touto pozicí, přerostla jejich intenzita únosnou míru takovým způsobem, že zatáhla naši organizaci do prostředí, jehož součástí být v žádném případě nechce. Vyjádření svobodného názoru je v pořádku, zvolená forma je z mého pohledu nešťastná a nepřijatelná,“ uvedl ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám