Hlavní obsah

Letošní září bylo nejsušší za posledních 45 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo letošní září nejsušším od roku 1961. Za posledních 45 let byl uplynulý měsíc sice jen třetí nejteplejší, přesto však průměrná teplota v září byla o 0,1 stupně vyšší než v srpnu. V říjnu už bude podle meteorologů vydatněji pršet a sílící podzim také přinese častější mlhy.

Článek

Dlouhodobá předpověď meteorologů počítá s teplotně i srážkově průměrným říjnem. Na metr čtvereční by mělo spadnout mezi 36 až 58 litry vody. Teploty se v prvních deseti dnech nadcházejícího měsíce ještě udrží na 12 až 18 stupních, v noci pak budou postupně klesat od deseti k pěti stupňům.

Zhruba v polovině měsíce už se mají objevit četnější přízemní mrazíky. Ve druhé dekádě měsíce října budou teploty v noci klesat k osmi až dvěma stupňům, odpolední maxima vystoupí vystoupí na osm až 14 stupňů.

Nadvláda podzimu se projeví také větším množstvím nízké oblačnosti a mlh, které se mohou udržet po celý den.

Zemědělcům suché září neuškodilo

Podle prezidenta Agrární komory bylo letošní slunné a suché září Jana Veleby pro zemědělce spíš příznivé, protože umožnilo dokončit práce zpožděné kvůli dešťům při žních. Veleba by ale uvítal, kdyby v říjnu už zapršelo, protože na vyschlých polích hrozí komplikace s růstem ozimů zasetých pro sklizeň příštího roku.

"Bude-li říjen srážkově normální, nic se neděje. Při nedostatku srážek by ale již byl problém se založením úrody ozimých obilovin, což by mohlo znamenat snížení výnosů v příštím roce," uvedl Veleba.

Zářijové počasí bylo podle šéfa komory velmi pozitivní pro vinaře i ovocnáře, protože se zlepší kvalita dozrávajícího ovoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám