Hlavní obsah

Letošní schodek nepřesáhne 330 miliard, řekl Kupka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu by tento rok po chystané novelizaci neměl překročit 330 miliard korun. Novinkám to v pátečním rozhovoru řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Oslovení ekonomové se shodují na tom, že by se jednalo o úspěch, realita ale nakonec může být jiná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„Jsem přesvědčený o tom, že by neměl přesáhnout a nepřesáhne těch 330 miliard korun,“ uvedl Kupka pro Novinky.

Nyní je rozpočet schválen s deficitem 280 miliard korun. Novelu by měl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložit vládě na následující schůzi. Zohlednit má dopady války na Ukrajině a s tím spojené dodatečné výdaje i vysokou inflaci.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Michala Skořepy by se dal schodek 330 miliard Kč za daných okolností považovat za úspěch.

„Nicméně zejména na straně rozpočtových výdajů je druhá půlka roku spojena s velkou nejistotou. Prudké nárůsty výdajů domácností na energie a potraviny můžou totiž vládu z politických důvodů dotlačit ještě k dalším podpůrným opatřením nad rámec těch prozatím diskutovaných,“ nadnesl ekonom s tím, že v takovém případě by byly výdaje státu výrazně vyšší než nynější odhad.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 183 miliard

Ekonomika

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler podotkl, že dosavadní údaje za vývoj rozpočtu v prvním pololetí naznačovaly, že deficit bude směřovat až k 350 miliardám korun. Kupkou navržené číslo tak na první pohled nemusí být nerealistické.

„Současná ekonomická a geopolitická situace však přináší extrémní nejistotu, což jsme zažili i v posledních dvou letech z titulu pandemii, takže veškeré odhady je potřeba brát s rezervou a realita nakonec může vypadat podstatně jinak,” sdělil Novinkám.

Křeček: Vláda by měla plánovat snižování

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka je v těchto náročných časech ospravedlnitelné, když se schodek státního rozpočtu bude pohybovat na vyšší úrovni. „V případě, že se v letošním roce odchýlíme od plánovaného schodku ve výši 280 miliard korun v rozsahu do 50 miliard korun, bude se jednat o dobrý výsledek,“ řekl Novinkám.

Vláda by však podle něj měla přijít s realistickým plánem, jak bude chtít schodek ve střednědobém horizontu snižovat. „Současné tempo zadlužování naší země není dlouhodobě udržitelné a můžeme si ho dovolit již jen několik let,“ varoval.

Niedermayer: Bez vyšších daní schodek nesrazíme

Ekonomika

Výrazné schodky i v příštích letech

Ministerstvo financí v předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který na počátku června projednala vláda, naplánovalo schodek 295 miliard korun. Na rok 2024 pak resort stanovil deficit na zhruba 297 miliard korun a v roce 2025 na 298 miliard korun.

V historii České republiky skončil státní rozpočet v přebytku jen pětkrát: v letech 1993 až 1995, dále v roce 2016 (+61,77 miliardy Kč) za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a v roce 2018 (+2,9 miliardy Kč) za vlády Andreje Babiše (ANO).

Za Babiše mělo ale Česko zároveň nejvyšší schodky v historii. Vůbec nejvyšší byl v loňském roce. To hospodaření státu skončilo s deficitem 419,7 miliardy korun. Rok předtím to bylo 367,4 miliardy Kč. Bilanci obou let ovšem silně poznamenala pandemie koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám