Hlavní obsah

Niedermayer: Bez vyšších daní schodek nesrazíme

Vedení vládní TOP 09 schválilo minulý měsíc usnesení, že je zcela nezbytné podstatně snížit do konce volebního období schodky státního rozpočtu, které se letos i příští rok mají pohybovat kolem 300 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Luděk Niedermayer (TOP 09).

Článek

Ekonomický expert TOP 09, europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer ale nevěří, že to bude možné beze změn na straně daní, které stále rezolutně odmítá ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nevěřím, že snížení rozpočtového schodku je možné bez úprav na příjmové straně
Luděk Niedermayer

„Je na ministerstvu financí, aby hledalo cesty, jak toho (snížení rozpočtového schodku) dosáhnout. Osobně ale nevěřím, že to je možné bez úprav na příjmové straně,“ sdělil Niedermayer Právu.

Stanjura v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že vláda nezvýší daň z příjmu ani DPH a nepřistoupí ani na větší zdanění vyšších příjmů v podobě progresivní daně, jak by chtěl navrhnout ministr práce a sociálních věcí, šéf lidovců Marian Jurečka. Jurečkově úvaze je přitom nakloněna část Pirátů a STAN.

Stanjura: Daň z příjmu ani DPH nezvýšíme

Domácí

Stanjura ale pro Právo připustil, že by například energetické firmy mohly ze svých letošních nečekaně vysokých zisků přispět na pomoc lidem.

„Jistě existují i jiné cesty, jak příjmy státu zvýšit, než přes daň z příjmu fyzických osob,“ doplnil k tomu Niedermayer.

Stanjura pak o víkendu řekl v ČT, že Česko chce během svého letošního předsednictví EU prosadit celounijní dohodu na minimálně 15procentním zdanění velkých nadnárodních technologických firem, jako jsou Google, Facebook nebo Apple. Českou variantu tzv. digitální daně, kterou chtěla schválit předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), navrhovat nechce.

„V loňském roce se povedlo uzavřít dohodu v rámci OECD, kdy ji podepsalo více než sto zemí celého světa,“ připomněl Stanjura. „V tuto chvíli hledáme shodu v rámci EU. Cílem našeho předsednictví je ji najít do konce října,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám