Hlavní obsah

Letošní květinová Flora znázorňuje koloběh života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvouleté odmlce způsobené pandemií nemoci covid-19 začala ve čtvrtek na olomouckém Výstavišti Flora čtyřdenní jarní květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy. Znázorňuje koloběh života rostliny od jejího zrodu přes kvetení až po zánik. „Je to téma, s nímž jsou v souladu i přichystané předváděcí akce našich předních floristů,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Olomoucké výstaviště ožilo jarní květinovou a zahradnickou výstavou FloraVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Podoba hlavní expozice je dílem respektovaných architektek z olomouckého architektonického a design studia Mimokolektiv, které na ní spolupracovaly se známým floristou Tamásem Víghem. Ten do expozice vložil mimo jiné i méně známé exotické rostliny nebo vzácné orchideje. Dominantou pavilonu je fontána, v níž se v pravidelných intervalech smáčejí rostliny umístěné na obřím kruhu.

V hlavním pavilonu návštěvníci najdou také prezentaci zahradnických a uměleckých škol či expozici Českého zahrádkářského svazu (ČZS) pojmenovanou Z minulosti do budoucnosti. Jejím autorem je florista Zdeněk Kupilík a je věnována letošnímu 65. výročí ČZS. Jedním z hlavních témat expozice je budoucí podoba zahrádkářských kolonií, její součástí je také oblíbená pěstitelská poradna a prezentace vinařů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hlavní expozici mohou návštěvníci spatřit ve výstavním pavilonu A.

V pavilonu E je k vidění ojedinělá kolekce šedesáti bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje v rozmezí 100 až 600 let. Valná část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch. Dojem z unikátní sbírky tisů umocňují zrcadlové stěny. „Na japonském ostrově Hokkaidó přes 20 let kupujeme bonsaje od majitelů malých soukromých sbírek. Tvořilo je pět až šest generací, ale dnes už staří pěstitelé mnohdy nemají pokračovatele. V Japonsku se jen málo mladých lidí chce bonsajím věnovat naplno,“ uvedl Valuch.

Ze vzrostlých stromů bonsaje

Všechny maximálně metrové bonsaje, které jsou nyní v Olomouci, bývaly před desítkami či stovkami let vzrostlými stromy. Dosahovaly výšky 15 až 20 metrů. „Většinu života rostly v horách na skalách. Lidská ruka na nich při proměně na bonsaj pracuje posledních 50 či 60 let,“ konstatoval Valuch, jehož sbírka nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu.

Umělecký zážitek čeká na návštěvníky jarní Flory díky spolupráci výstaviště s Unií výtvarných umělců Olomoucka v oranžerii. K vidění tu je expozice Květy v umění. Výstavu fotografií doplňuje floristická výzdoba od oceňované floristky Kláry Franc Vavříkové. Souběžně s jarní Florou probíhají na olomouckém výstavišti i jarní zahradnické trhy. V nabídce prodejců jsou na nich v pavilonu G a na venkovních plochách výstaviště kromě široké nabídky rostlin i zahrádkářské potřeby, nářadí pro kutily, domácí potřeby a také vybavení pro včelaře.

Pavilon H nabízí prezentaci členů Asociace soukromého zemědělství ČR s názvem Návrat ke kořenům. Součástí jarní Flory je i bohatý kulturní doprovodný program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám