Hlavní obsah

Letiště v Líních potřebujeme. A záchranka tam zůstane, zní od ministerstva obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Letecká záchranná služba se z Líní přesouvat nebude. Uvedlo to ministerstvo obrany na svých webových stránkách. Reagovalo tak na středeční rozhodnutí koncernu Volkswagen, který gigafactory na tamějším záložním armádním letišti zatím nepostaví.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připomněla, že s převodem letiště souhlasil její resort pouze pro gigafactory od Volkswagenu. „To byla ostatně také jednoznačná podmínka daná usnesením vlády. Jelikož německý výrobce dal jasné stanovisko, že s touto lokalitou už nepočítá, zůstává letiště nadále v majetku ministerstva obrany,“ ubezpečila.

Tamější plochy totiž využívá i letecká záchranka, která má k dispozici armádní vrtulníky. Podle náměstka ministryně Daniela Blažkovce už nebude třeba budovat nové stanoviště v Plzeňském kraji a přesouvat tam veškerou infrastrukturu.

„Nikdy jsme neřekli, že letiště v Líních nepotřebujeme,“ zdůraznil náčelník generálního štábu Karel Řehka. Doplnil, že byli připraveni se ho vzdát kvůli tak zásadnímu projektu, jakým byla výstavba obří továrny na výrobu baterií do elektroaut. „Pokud k tomu ale nedojde, jsme připraveni uskutečnit řadu záměrů, k nimž se toto letiště hodí, zejména díky své strategické poloze, která nám umožní plnit nové úkoly při posilování společné obrany NATO,“ nastínil.

Armáda nadále považuje Líně za strategickou lokalitu a záložní plochu. Zároveň chce jednoznačně vyloučit spekulace objevující se ve veřejném prostoru, že zde budou nadzvukové letouny F-35. S nimi počítá letecká základna v Čáslavi, která projde kompletní přestavbou.

Volkswagen v Líních zatím nebude

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám