Hlavní obsah

Letadlo s mrtvým vojákem je na cestě z Afghánistánu do ČR

Právo, Novinky, ČTK, jr, trj
KÁBUL/PRAHA

Čtyři zraněné české vojáky a ostatky jejich mrtvého kolegy přepravuje v sobotu letecký speciál z Afghánistánu do České republiky. Ráno se s padlým vojákem rozloučili na letišti v Kábulu čeští vojáci působící v Afghánistánu. Generální štáb české armády informoval, že v 17:30 je letadlo očekáváno na vojenském letišti v Praze - Kbelích.

Článek

Voják ve středu zahynul po výbuchu nastražené nálože. Terčem útoku se stali členové českého provinčního rekonstrukčního týmu, který působí od března na východě Afghánistánu. Další čtyři vojáci byli při útoku zraněni. Mrtvý voják je třetím příslušníkem české armády, který v této zemi zahynul.

Smuteční akt v afghánské metropoli se uskutečnil za přítomnosti náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Po příletu do Prahy bude následovat za účasti vysokých představitelů ministerstva obrany smuteční obřad.

Smuteční akt v afghánské metropoli

Rotný R. V., který se do Afghánistánu dostal s provinčním rekonstrukčním týmem teprve v březnu, byl příslušníkem 102. průzkumného praporu z Prostějova. Právu to potvrdil náčelník jeho štábu Tibor Budík.

Ze čtyř dalších zraněných vojáků jsou tři stabilizovaní a podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové komunikují s lékaři. Další voják zůstává na jednotce intenzivní péče ve vážném stavu. Na otázku, zda je jeho stav kritický, Růžičková odpověděla: „Vážný.“

„Vojáci jsou zdrceni“

„Od okamžiku, kdy jsme se o události dověděli, jsme v kontaktu s rodinou zemřelého i s rodinami ostatních zraněných vojáků. Poskytujeme jim veškerou pomoc včetně převozů na místa, kde musí rodiny vyřizovat nutné záležitosti. Zajišťujeme i jejich přepravu k příletu vojenského speciálu zpět z Afghánistánu. Armáda nabídla také psychologickou a lékařskou pomoc i duchovní službu,“ uvedl Budík.

Na dotaz, jak se smrt jednoho z mužů a zranění dalších dotkly ostatních příslušníků praporu na místě, náčelník štábu praporu řekl: „Vojáci jsou zdrceni, přišli o kamaráda a spolubojovníka. Nicméně plnění úkolů pokračuje, vojáci jsou k tomu speciálně vycvičeni. S našimi jsme v denním kontaktu, mohou se denně spojovat i s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám