Hlavní obsah

Léky na astma ženě pomohly. Měla ale tuberkulózu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmadvacetiletá žena právě končí léčbu tuberkulózy v pražské Thomayerově nemocnici. Jak k ní přišla, sama neví. Nevyloučila by Anglii, kde žila předchozích šest let. Při prvním vyšetření jí lékař diagnostikoval astma a nasazená léčba pacientce pomohla. Až při druhé kontrole se zjistilo, že celou dobu měla infekční tuberkulózu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V Anglii je kvůli vlhkému počasí často plíseň, a tak jsem dýchací potíže přičítala právě tomu. Později jsem si říkala, že mám astma,“ popisuje pacientka.

Do Anglie odjela pár měsíců po maturitě na grafické škole. Pracovala jako servírka a pak se vypracovala na manažerku charitativních projektů. Loni v srpnu se vrátila do Čech, především kvůli stesku po rodině.

„Svůj zdravotní stav jsem začala řešit na podzim. Lékař na plicním mě poslal na rentgen. Pak mi diagnostikoval astma,“ vzpomíná. Léky na astma jí opravdu ulevily, a tak šla na další kontrolu klidná.

Tři měsíce v nemocnici

Lékař ji ale poslal opět na rentgen a poté jí řekl, že nález, který viděl už minule, je větší. „Nasadil mi antibiotika a poslal na CT. Na plicích mě píchalo, a když jsem se předklonila, měla jsem pocit, jako by mi plíce chtěly vypadnout z těla,“ sděluje.

Diagnózu tuberkulóza se dozvěděla během druhé návštěvy pneumologické ambulance v Thomayerově nemocnici, po CT vyšetření. „Řekli mi, že tady budu dva měsíce s okamžitou platností. Byla jsem v šoku. Nakonec se z toho vyklubaly tři. Po lécích se mi ulevilo prakticky okamžitě,“ říká pacientka.

Když oznámila příbuzným, že má tuberkulózu, nevěřili jí. „Mysleli si, že nic takového už v současné době není. Poslala jsem je na vyšetření. Ti, kteří se vyšetřit nechali, měli výsledky negativní,“ dodává. Kde k tuberkulóze přišla, neví. „Cestovala jsem šest týdnů po Asii, ale mohlo to být stejně tak ve Velké Británii,“ uzavírá.

Počet případů tuberkulózy v Česku klesl za deset let téměř o polovinu, v loňském roce bylo podle předběžných dat léčeno 471 nemocných. Klesající trend nezhoršilo ani zrušení očkování, řekl Jiří Wallenfels z Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou pražské Nemocnice Na Bulovce.

Lidé na nemoc stále umírají

„Po několika letech stagnace to bylo v roce 2017 poprvé, kdy jsme se dostali pod pět set případů za rok,“ dodal.

Podle něj je Česko počtem nemocných mezi premianty nejen evropskými, jako je Finsko, Řecko, Kypr nebo Island, ale i světovými.Přesto tuberkulózou v Česku loni onemocnělo i šest dětí, 23 pacientů nemoci podlehlo.

„Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s TBC především Rumuni a Bulhaři, kteří zde pracují v montovnách. Na jihu Moravy přispívají k vysokému číslu zejména vězni v místní vazební věznici, kteří si TBC donesli z civilního života. A nezanedbatelnou část nemocných na jižní Moravě, především v Brně, tvoří bezdomovci,“ sdělil Wallenfels.

Většinu nemocných tvoří muži. Průměrný věk pacientů s tuberkulózou je 50 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám