Hlavní obsah

Česko čeká letos pátá zbraňová amnestie

Právo, Jan Rovenský

Lidé, kteří mají doma nepři­znanou starou pistoli, zdědili pušku nebo si pokoutně přivezli střelnou zbraň, budou mít letos možnost se opět dostat do mezí zákona. V souvislosti s novou zbraňovou legislativou, která leží ve Sněmovně, politici plánují pátou zbraňovou amnestii. Mohla by být vyhlášena na podzim, případně od ledna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Při minulých amnestiích se pod kontrolu policie dostaly tisíce zbraní. Pozměňovací návrh předloží šéfka sněmovního branného výboru Jana Černochová (ODS), podporu má i od ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Podle Černochové se zbraňové amnestie ukazují jako efektivnější nástroj ke snižování počtu nelegálních zbraní, než je trestní represe – zákon o nedovoleném ozbrojování pamatuje ve většině případů na hříšníky až dvouletým odnětím svobody.

Hamáček je pro

„Vždy jsem tyto návrhy podporovala a při další změně zákona zbraňovou amnestii určitě navrhnu. Stát tím projevuje svou důvěru občanům a odměňuje je za spolupráci a odpovědnost zlegalizováním těchto zbraní,“ řekla Černochová Právu.

Podle Černochové amnestie navíc lidem umožňuje požádat o vydání příslušného oprávnění k držení zbraní, což považuje za významný motivační prvek.

S tím souhlasí i Hamáček. „Ministerstvo vnitra koncepci tzv. zbraňových amnestií dlouhodobě podporuje jako účinný nástroj snižování počtu nelegálních zbraní. Bude-li příslušný pozměňovací návrh předložen, ministerstvo i policie budou připraveny průběh této amnestie zabezpečit,“ sdělil Právu.

Jak končí zbraně z amnestie? Balistici řeší i vražedné baterky nebo čtyřhlavňovou krabičku od cigaret

Domácí

V Česku je zhruba 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu, kteří vlastní asi milion zbraní. První zbraňová amnestie proběhla v roce 1996, další v letech 2000, 2009 a 2014, většinou v souvislosti se změnami zbraňové legislativy. Aktuálně čeká Sněmovnu debata o směrnici EU omezující legální zbraně a tzv. nadstavbový zákon, který mj. zakazuje paramilitární skupiny.

Během každé z amnestií, které trvají několik měsíců, lidé odevzdali tisíce zbraní a stovky tisíc kusů střeliva. Nejvíc zbraní se odevzdalo před jedenácti lety, šlo téměř o osm tisíc kusů.

Po odevzdání zbraně policie nejdříve provede kriminalistickou expertizu, zda se zbraní nedošlo ke spáchání trestného činu či zda není vedena jako kradená. Poté budou mít majitelé možnost ji zlegalizovat anebo se jí zbavit. Totéž platí i o střelivu. Rovnou na likvidaci naopak putují granáty či výbušniny.

Během minulých amnestií lidé ve většině případů odevzdávali krátké střelné zbraně, jako jsou pistole a revolvery, většinou šlo o zbraně po Rudé armádě nebo Lidových milicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám