Hlavní obsah

Lékaři při unikátní operaci přišili pacientovi amputovanou nohu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unikátní zákrok provedli v pondělí na klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Lékaři přišili nohu jednatřicetiletému Michalu Streinbauerovi, který byl vážně zraněn při automobilové nehodě, při níž došlo k téměř úplné amputaci nohy v kotníku.

Článek

„Noha neměla žádné cévní zásobení a bez včasného a specializovaného lékařského zásahu neměla žádnou šanci na přehojení,“ řekla Právu ve čtvrtek Jana Jelínková, mluvčí uvedené nemocnice.

Dodala, že pro náročný zákrok se museli spojit specialisté z ortopedicko-traumatologické kliniky a plastičtí chirurgové. Ortopedové rekonstruovali rozdrcené a amputované kosti kotníku a zpevnili je zevní kovovou konstrukcí. Tým mikrochirurgů pod vedením doktora Andreje Sukopa pak obnovil krevní zásobení složitou rekonstrukcí tepen a žil pod mikroskopem.

Sešil i jemné nervy pro zvýšení citlivosti dotyků. Pacient, který byl seznámen s tím, že noha v kotníku nebude pohyblivá, je přesto spokojen a ke své operaci řekl: „Už se těším až se na nohu postavím a budu moci zase šermovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám