Hlavní obsah

Lékaři mají příliš velké požadavky, říká náměstek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požadavky lékařů na růst mezd jsou natolik velké, že se k nim ani při případném kompromisu nemůže ministerstvo zdravotnictví přiblížit. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl náměstek resortu Václav Pláteník (KDU-ČSL).

Foto: Michael Polák, Právo

Zástupci protestujících mladých lékařů a vedení nemocnice v Liberci

Článek

Zástupci ministerstva zdravotnictví se mají nad požadavky lékařů se zdravotnickými odboráři setkat v úterý. „Já doufám, že se výrazně posuneme,“ uvedl Pláteník.

Problém však může nastat v dohodě o platech. Pláteník varoval, že kompromis s lékaři ministerstvo nezvládne dojednat na „půli cesty“. Finanční požadavky lékařů jsou totiž prý příliš vysoké. „Ty požadavky, které odboráři a Česká lékařská komora představili, jsou násobně nad naše možnosti. (…) Ty požadavky jsou tak veliké, že nejsme schopni se k nim ani důstojně přiblížit,“ uvedl Pláteník.

Iniciativa pana doktora Přády posune zdravotnictví nejvíc za poslední roky
Václav Pláteník, náměstek ministra zdravotnictví

Ministerstvo chce zatím přidat jen lékařům s nejnižšími platy. Odbory chtějí navýšit peníze plošně všem. Nástupní plat lékaře by měl podle nich stoupnout z dnešních zhruba 46 tisíc na 60 tisíc korun, s praxí nad 32 let by měli mít lékaři místo tabulkového platu 63,5 tisíce korun 103 tisíc korun.

Lékaři vycházejí ve svých požadavcích z memoranda s vládou z roku 2011, které následovalo po akci „Děkujeme, odcházíme“.

Dohoda lékařů a ministerstva opět ztroskotala na platech

Domácí

Lékařům mělo garantovat základní mzdu ve výši 1,5násobku průměrného platu. „Tato úroveň by byla na průměru v okolních zemích,“ uvedl k tomu viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. K dalšímu kolu jednání s ministerstvem zdravotnictví přistupuje s optimismem. Varuje, že pokud resort hlasy lékařů nevyslyší, tisíce jich v prosinci odmítnou sloužit přesčasy a v budoucnosti zřejmě i odejdou z oboru.

Po dohodě by lékaři výpovědi stáhli

„Kdybychom se dohodli, tak bychom iniciativu odvolali, aby lékaři výpovědi své přesčasové doby stáhli,“ uvedl Přáda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda

Lékařům došla trpělivost se sloužením přesčasů. Hodinově jim totiž vycházejí nad zákonný limit. Na protest proti tomu vypovědělo přesčasy asi šest tisíc doktorů. Kromě zvýšení platů požadují úpravu legislativy a další opatření, které přenastaví systém a zefektivní péči.

Protest lékařů podle Pláteníka skutečně nastartoval systémové změny.

„Péči poskytujeme ne moc efektivně. Máme velmi širokou, hustou nemocniční síť, ne moc hustou síť primární péče. Organizace péče není vždycky úplně efektivní: velmi vysoké personální nároky, málo využívané technologie a podobně… To jsou věci, na kterých se pracuje,“ uvedl náměstek. „Iniciativa pana doktora Přády posune zdravotnictví nejvíc za poslední roky,“ dodal.

Podle Přády by se lékaři měli víc věnovat pacientům a péči, na administrativu by nemocnice měly najmout jiné pracovníky.

O platech jednali zástupci lékařů s ministerstvem zdravotnictví i minulý týden, ale bez výsledku.

Lékaři však ocenili alespoň změny v novele zákoníku práce, která znovu zavádí 24hodinové směny. Novela ruší také nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, ta by měla být ve výši 416 hodin.

Zákoník práce posvětila vláda. Lékařům má snížit přesčasy a povolit celodenní práci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám