Hlavní obsah

Zeman je křehký pacient. Vývoj léčby nejsme schopni odhadnout, uvedli lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exprezident Miloš Zeman bude během pátku přeložen z JIP na kardiovaskulární klinice na JIP na interní klinice. Hospitalizován je ve FN Motol kvůli kritickému nedokrvení nohy. Podle lékařů byla končetina těžce postižená. Délku hospitalizaci nechtěli predikovat, Zeman je prý „křehký pacient“.

Živě: TK ke zdravotnímu stavu Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Náměstkyně pro léčebně preventivní péči motolské nemocnice Lucie Valentová Bartáková uvedla, že po výkonu byl Zeman několik hodin v umělém spánku na umělé ventilaci. Momentálně je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci. Lékařům se již podařilo uzavřít obě fasciotomie.

„Průběh je příznivý, ale jaký bude vývoj, nejsme schopni říct,“ uvedla Valentová Bartáková. Záležet bude na rychlosti hojení ran, rehabilitaci i výživě. Zdravotní stav hodnotí lékaři z podstaty nemoci stále jako závažný.

Exprezident začíná s pomocí chodítka, jak uvedla náměstkyně, pomalu rehabilitovat. Podle lékařů není vyloučeno, že by se u něj mohla trombóza v budoucnu opakovat.

Miloši Zemanovi nařízli kryty svalů na noze, je při vědomí a spolupracuje

Domácí

"S ohledem na to, jaký výkon absolvoval, to riziko existuje. Chirurgicky jsme odstranili část sraženiny, větší část výkonu byla proveden vaskulárně. Akutní trombóza ve stentu, který pan prezident má, hrozí a s ohledem na to budeme léčbu dál nastavovat, “ řekl primář kliniky kardiovaskulární chirurgie Radovan Fiala.

Přednosta kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček zdůraznil, že rozhodně nešlo o běžný výkon. „Využili jsme nejnovější možnosti, které máme. Noha byla opravdu těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin, zbytek jsme řešili speciálními výztužemi, které jsou pokryty protézou, a potom jsme dál zprůchodňovali výtokový trakt na bércovém řečišti a vedlejší tepny,“ řekl.

„Byl to velmi závažný nález. Potřeba je teď následná léčba, která by měla zamezit, že se ten stav bude bezprostředně opakovat,“ dodal.

Do motolské nemocnice byl exprezident přijat minulý čtvrtek. Lékaři mu vedle nedokrvené nohy objevili také krevní sraženiny, které odstranili. Tepny zprůchodnili a provedli chirurgický zákrok, při kterém mu nařízli nohu (fasciotomie), aby v ní uvolnili tlak a snížili otok.

Necitlivost nebo nedokrvení nohy je obvyklý problém pacientů s cukrovkou a neuropatií nohou, s nimiž se Zeman dlouhodobě léčí. Během hospitalizace bylo podle anesteziologa Františka Mošny nutné upravit i podávání inzulinu a léčbu dalších chronických nemocí, které Zeman má.

Zeman z nemocnice: Splním vám přání, neodejdu z české politiky

Domácí

Už nacvičoval chůzi

Ve středu nemocnice informovala, že je exprezident stále ve vážném, ale stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče a začne rehabilitovat. Absolvovat měl již „nácvik chůze“ s oporou o chodítko.

Sám Zeman na sociálních sítích v týdnu děkoval příznivcům za přání brzkého uzdravení.

Na jeho stav dohlíží osmičlenné motolské lékařské konzilium, jehož členy jsou například přednosta interní kliniky Radan Keil, přednosta kliniky rehabilitace Pavel Kolář nebo primář kliniky kardiovaskulární chirurgie Radovan Fiala.

Hospitalizován byl několikrát i v době, kdy vykonával prezidentskou funkci. Na podzim roku 2021 strávil v Ústřední vojenské nemocnici 46 nocí.

Následně měl mnoho měsíců kvůli nechutenství zavedenou vyživovací sondu. Lékaři tehdy zdůrazňovali, že musí zlepšit životosprávu a omezit kouření i alkohol. Údajně má také chronické onemocnění jater, jak uvedl jeden z členů dřívějšího lékařského konzilia.

Miloš Zeman absolvoval krátký nácvik chůze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám