Hlavní obsah

Miloši Zemanovi nařízli kryty svalů na noze, je při vědomí a spolupracuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident Miloš Zeman setrvává v péči lékařů FN Motol po prodělané operaci pro kritické nedokrvení dolní končetiny. Je při vědomí, délku hospitalizace nelze predikovat. Nemocnice to v pondělí oznámila poté, co se sešlo lékařské konzilium, jež posoudilo dosavadní léčbu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Bývalý prezident Miloš Zeman

Článek

„Po odstranění krevní sraženiny a provedení angioplastiky tepen došlo k obnovení prokrvení a rozvoji takzvaného reperfuzního syndromu, který se projevuje otokem končetiny,“ uvedla nemocnice.

Otok byl řešen tzv.fasciotomiemi, což je naříznutí krytů svalů s ponecháním nářezů do doby, než dojde k ústupu otoku. Do té doby musí být ošetřovány, než bude možné je uzavřít.

Zeman je podle nemocnice při vědomí, orientován a spolupracuje při zahájení nutné rehabilitace. „Vzhledem k uvedenému dosavadnímu průběhu nelze délku hospitalizace predikovat,“ uvedla nemocnice.

Další zprávy budou po dohodě s rodinou poskytnuty ve středu.

Cukrovka a neuropatie nohou

Zemana dlouhodobě trápí neuropatie nohou, která se projevuje například nedokrvením nohou, necitlivostí nebo špatnou motorikou. Spojena je s cukrovkou, s níž se exprezident několik let léčí.

Není to poprvé, co byl kvůli zhoršení zdravotního stavu hospitalizován. Jako prezident byl v roce 2019 na „čtyřdenním rekondičním pobytu“, jak to tehdy Hrad označil, v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Krátce poté z uveřejněné lékařské zprávy vyplynulo, že měl poruchu výživy, zhubl za poslední dva roky 20 kilo, trápí ho neuropatie nohou a zmíněná cukrovka. Problémy měl podle lékařů také s nízkým tlakem a nechutenstvím.

Znovu strávil několik dnů na lůžku ÚVN v září 2021 a poté opět od poloviny října téhož roku, kdy se jeho pobyt protáhl na týdny. Do nemocnice ho přivezla sanitka přímo z lánského zámku. V nemocnici strávil 46 nocí.

Tehdy se o něj staral devítičlenný mezioborový tým lékařů. Konzilium v ÚVN vedl bývalý rektor Univerzity Karlovy a nefrolog Tomáš Zima.

Zeman je v nemocnici, kontrolují mu vyživovací sondu

Domácí

Členy byli mimo jiné plicní chirurg Pavel Pafko, psychiatr Martin Anders, transplantační hepatolog Pavel Taimr nebo fyzioterapeut Pavel Kolář, který má místo v týmu i nyní. Ošetřujícím lékařem byl ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

Profesor Pafko tehdy uvedl, že má Zeman také chronické onemocnění jater. Naznačil, že by mohlo jít o cirhózu, která je mnohdy spojena s nadměrnou konzumací alkoholu. Příčin ale může být více, třeba žloutenka typu B a C.

Lékařské konzilium:
MUDr. Lucie Valentová Bartáková, náměstek pro léčebně preventivní péči
MUDr. Štěpán Černý, CSc., MBA, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol
Prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc., MBA, přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol
Prof. MUDr. Radan Keil, Ph.D., přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol
Prof. PaedDr. Pavel Kolář, přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol
MUDr. Radovan Fiala, Ph.D., primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol
MUDr. Jindra Lochmanová, primářka Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol
MUDr. František Mošna, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol

Reklama

Výběr článků

Načítám