Hlavní obsah

Miloš Zeman absolvoval krátký nácvik chůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Miloš Zeman je stále ve vážném stavu, po operaci nohy ale začal s rehabilitacemi. Přeložen na standardní pokoj by mohl být koncem týdne, uvedla Fakultní nemocnice v Motole, kde je Zeman od minulého týdne hospitalizován. Do péče ho lékaři převzali kvůli kritickému nedokrvení nohy.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Bývalý prezident Miloš Zeman

Článek

„Je ve stabilizovaném stavu a při vědomí, zahajuje rehabilitaci, absolvoval krátký nácvik chůze s oporou chodítka,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková v prohlášení pro média.

Zeman trpí cukrovkou a neuropatií nohou, při které dochází ke znecitlivění a nedokrvení nohou. Lékaři mu minulý týden odhalili i krevní sraženinu, kterou rychle odstranili. Kvůli otoku nohy museli naříznout také kryty svalů (fasciotomie).

„Po částečném ústupu otoku se podařilo uzavřít jednu ze dvou fasciotomií, zbývající je intenzivně ošetřována. Je stále hospitalizován na jednotce intenzivní péče,“ přiblížila Danková.

Podle laboratorních výsledků se exprezidentův stav zlepšuje, a pokud to tak půjde dál, mohl by být koncem týdne přeložen na běžný pokoj. „Nicméně stav je nadále hodnocen jako závažný,“ dodala mluvčí. Další informace poskytne v pátek.

Vzkaz z nemocnice uveřejnil Miloš Zeman v úterý večer na svých sociálních sítích. Poděkoval v něm lidem, kteří mu přejí brzké uzdravení. „Rozhodl jsem se, že vaše přání splním, a že neodejdu z české politiky, ale že se budu snažit i nadále být s vámi, s vašimi starostmi a s vašimi potřebami, jako prostý český občan Miloš Zeman,“ napsal.

Na stav exprezidenta dohlíží osmičlenné lékařské konzilium, které vede náměstkyně pro léčebně preventivní péči Lucie Valentová Bartáková. Členy jsou mimo jiné fyzioterapeut Pavel Kolář, cévní chirurg Radovan Fiala nebo Jindra Lochmanová, primářka Interní kliniky, na kterou by mohl být Zeman koncem týdne přemístěn.

Hospitalizován byl kvůli zdravotním obtížím i během svého prezidentského mandátu. Na podzim roku 2021 strávil na nemocničním lůžku 46 nocí. Vedle zmíněných nemocí se potýkal s nízkým tlakem a nechutenstvím. Údajně má také chronické onemocnění jater, jak uvedl jeden z členů dřívějšího lékařského konzilia.

Miloši Zemanovi nařízli kryty svalů na noze, je při vědomí a spolupracuje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám