Hlavní obsah

Lékař týral manželku před zraky syna, teď si vynucuje kontakt s dítětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S bývalým manželem zažívala lékařka Anna několik let peklo. V opilosti ji bil, škrtil až do bezvědomí, vyhrožoval zabitím a znásilňoval ji. Za své jednání byl nakonec pravomocně odsouzen na tři roky s podmíněným odkladem. Ani rozsudek však nezabránil tomu, aby se nyní s exmanželkou soudil o péči o jejich malého syna, před jehož zraky ji často týral.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Anna (její skutečné jméno redakce zná) se s bývalým manželem přestěhovala do Česka před dvanácti lety. Oba jsou cizinci, lékaři a oba si našli práci v nemocnici. Byli spolu dvacet let, mají tři děti, nejmladšímu synovi je šest let. Před několika lety začal manžel častěji pít a v opilosti na Annu útočit, nejprve slovně. Od ponižování přešel k výhrůžkám zabitím a k mlácení, Anna musela skrývat před kolegy v práci modřiny na pažích i okolo krku.

„Bála jsem se ho tak, že jsem nikdy nešla k lékaři ani na policii,“ vypověděla Anna. Neučinila tak ani poté, co ji exmanžel znásilnil přímo v nemocnici, kde byli oba tehdy zaměstnaní.

Odhodlala se až při posledním útoku, kdy ji muž škrtil, až ztratila vědomí, poté jí několikrát udeřil hlavou o zeď a vytrhal vlasy. Nechal toho, až když do místnosti vstoupil jejich čtyřletý syn.

Týrané děti se v Česku nikde pomoci nedovolaly, zjistila studie

Domácí

V květnu 2022 muž dostal od soudu podmínku za dlouhodobé týrání osoby žijící v jedné domácnosti. Rozsudek má redakce Novinek a Práva k dispozici, stejně jako protokol z podání vysvětlení na policii.

Tím ale Annino trápení neskončilo. S manželem se rozvedla a souhlasila i s tím, aby si bral jejich syna každý druhý víkend. Netrvalo ale dlouho, a bylo podle jejích slov zřejmé, že dítě není v pořádku. „Když se od exmanžela vracel, ptal se, jestli jsem jeho máma, protože táta mu říká, že ne. Na moji otázku ‚jak bylo u tatínka‘ na mě začal křičet a škrtil mě,“ řekla Anna.

Lékař doporučil zákaz styku

Když mu matka jednou odmítla koupit hračku, dostal chlapec v autě hysterický záchvat. Křičel, že ji „zadusí jako táta“, a otevřel dveře auta. Tím došlo k dopravní nehodě, při které Anna utrpěla zranění hlavy a krční páteře.

Dětský psycholog následně konstatoval, že chlapec je „sekundární oběť domácího násilí“. „Kontakty otce se synem mají negativní vliv na duševní stav a psychosociální vývoj dítěte,“ napsal lékař v posudku, který má redakce k dispozici, a doporučil zákaz styku otce s dítětem.

Anna však narazila u orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), který ji podle jejích slov nutí do toho, aby syn s otcem udržoval kontakt. Otec dokonce podal návrh na střídavou či výlučnou péči o syna, soudní jednání bude v květnu tohoto roku. Matka kontaktovala OSPOD s dopisem, v němž poukazuje na to, že s ohledem na soudní rozsudek a páchané domácí násilí není povinností jejího syna se se svým otcem setkávat. Jak Anna pro Novinky a Právo uvedla, OSPOD zatím nereaguje.

Na její straně je i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. „Nejzásadnějším hlediskem, které musí všechny orgány zohlednit, je zájem dítěte. Je absolutně nepřijatelné, aby dítě, které vyrůstalo v prostředí zvlášť závažného násilí, bylo nuceno do pravidelného kontaktu s rodičem, který se násilí opakovaně dopouštěl,“ uvedla.

Upozornila, že legislativní rada vlády nyní projednává nový zákon o domácím násilí, který by měl budoucím obětem pomoci. „Zákon přinese jednotnou definici domácího násilí, zlepšení ochrany obětí v přestupkovém řízení i prodloužení vykázání násilné osoby ze společného obydlí z deseti na čtrnáct dnů. Věřím, že vláda jej brzy schválí,“ řekla zmocněnkyně.

V domácím násilí stále častěji figurují výhrůžky zastřelením

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám