Hlavní obsah

Ledovka komplikuje provoz na silnicích. Ve středních Čechách má MHD problémy

Dopravu na mnoha místech v České republice komplikuje ledovka. Řidiči by měli být opatrní a přizpůsobit svou jízdu podmínkám. Ve středních Čechách omezuje počasí provoz MHD.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Dopravu v Česku mohou komplikovat ledové úseky na silnicích a také špatná viditelnost.

Článek

„Zejména v Čechách se v průběhu noci vyskytovalo slabé sněžení, které se střídalo s mrholením. Mrholení bylo při teplotách pod bodem mrazu i mrznoucí s tvorbou slabé ledovky, uvedli v pátek ráno meteorologové.

Pražská integrovaná doprava uvedla, že od brzkých ranních hodin jsou některé komunikace hůře sjízdné. Především se jedná o západní a jižní část středních Čech. Některé spoje dokonce ani nevyjely.

Dopravu na jihu Čech by v pátek mohla na mnoha místech komplikovat ledovka. Namrzají především úseky vozovek, kde není možné používat sůl. Uvedla to dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Miriam Matějková.

„Vozovky jsou sjízdné jen s opatrností a řidiči by se tomu měli přizpůsobit,“ uvedla.

Dodala, že ledovka se tvoří prakticky po celém kraji. Silničáři se proto snaží vozovky od 2:00 udržovat. V místech, kde se nesmí solit, však často vzniká ujetá vrstva namrzlého sněhu s posypovým štěrkem.

„Ale ledovka se objevuje někde i v oblastech, kde se používá sůl. Samozřejmě nejhorší to může být ve vyšších polohách,“ uvedla.

Mokré nebo vlhké vozovky na Uherskohradišťsku a Vsetínsku mohou dnes ráno namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V horských oblastech Vsetínska zůstává na silnicích nižších tříd nesouvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem.

Také tam je při jízdě zapotřebí opatrnosti. Ostatních silnice ve Zlínském kraji jsou většinou holé, suché nebo vlhké a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V části Libereckého kraje v noci slabě sněžilo či mrholilo. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Teploty jsou těsně pod nulou, na horách kolem minus pěti stupňů Celsia a místy viditelnost snižují mlhy.

Do 8:00 platila výstraha meteorologů před ledovkou, riziko její tvorby je ale nízké. Vyplývá to z údajů na webech silničářů a meteorologů.

Povrchy vozovek v Libereckém kraji jsou převážně mokré, zledovatělá vrstva sněhu je na vedlejších silnicích v Jizerských horách a semilské části Krkonoš.

Pro nákladní auta nad šest tun nadále platí kvůli zimnímu počasí zákaz vjezdu na silnici III. třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku.

Bude sněžit a přidá se i silný vítr

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám