Hlavní obsah

Bude sněžit a přidá se i silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru týdne se dočkáme ochlazení i občasného sněžení. V příštím týdnu začnou teploty opět stoupat a v nížinách začnou sněhové srážky přecházet do smíšených či dešťových. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě:Aktuální záběry z panoramatických kamer 26.1. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Do konce týdne očekáváme místy občasné slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, hřeben vysokého tlaku vzduchu vystřídá vliv oblasti nízkého tlaku vzduchu od jihu,“ konstatovala Honsová s tím, že ochlazení bude výraznější na horách. I v nížinách však budou teploty při zmenšené oblačnosti klesat až k -9 °C.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo až oblačno, místy se vyskytne slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty se dostanou na -2 až 2 °C.

V pátek bude situace podobná. Slabé sněžení či sněhové přeháňky se budou objevovat prakticky na celém území. V noci teploty klesnou na -2 až -6 °C, přes den se dostanou na -3 až 1 °C.

Rovněž na sobotu předpovídají meteorologové převládající oblačno až zataženo, místy opět se sněžením či přeháňkami. Noční minima setrvají v intervalu -2 až -6 °C, denní nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -3 a 1 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, zejména na horách místy sněžení nebo sněhové přeháňky,“ uvedla Honsová. Nejnižší noční teploty klesnou na -3 až -7 °C, při vyjasnění ojediněle i k -9°C. Denní zůstanou mezi -3 a 1 °C.

Další týdny bude normální zima

Počasí

V pondělí by se měly přeháňky objevovat na většině území, nicméně v nížinách již mohou být smíšené či dešťové. I nadále bude oblačno až zataženo s nočními minimy mezi -2 a-6 °C a denními teplotami v rozmezí 0 až 5 °C.

V úterý a ve středu by mělo i nadále převládat oblačno až zataženo, místy se sněžením či přeháňkami, jež budou v nížinách smíšené či dešťové. Noční teploty po oba dny setrvají mezi 1 a -3 °C, denní se dostanou na 0 až 5 °C.

Již od pondělí by měl foukat čerstvý až silný vítr, který v kombinaci se sněžením může vytvářet sněhové jazyky, upozornila Honsová, podle níž tak závěr ledna bude podobný jako loni a nebude se opakovat situace z roku 2020, kdy se teploty šplhaly i nad 14 °C.

Foto: Warnack Thomas, ČTK

Ilustrační foto

Česko s předstihem splnilo cíl EU ohledně úspor plynu, pomohlo i počasí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám