Hlavní obsah

Langer hájil ve Sněmovně Borníkův vyhazov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jediným důvodem pro odvolání šéfa Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka, jeho dvou náměstků a dalších tří vysokých důstojníků byla podle ministra Ivana Langra (ODS) strukturální změna v inspekci a její špatná práce. Langer to řekl poslancům sněmovního výboru pro bezpečnost. S jeho verzí nesouhlasili zejména poslanci z ČSSD.

Článek

Podle opozice ale Langer odvoláním vedení inspekce porušil principy právního řádu, neboť je sám v konfliktu zájmů. Podle nich je totiž důvodem změn v inspekci kauza s údajnými odposlechy politiků a novinářů. Odposlechy byly nasazeny v rámci vyšetřování úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy. Vyšetřování vedla právě inspekce a mezi podezřelými z úniku je i Langer.

Ministr ale tvrdí, že inspekce pracovala špatně, některé její útvary si dělaly, co chtěly, její výkonnost klesala a pouze "honila čárky". Odmítá, že by důvodem personálních změn byla snaha ovlivnit vyšetřování kauzy.

Poslance ale o své verzi nepřesvědčil. Výbor nakonec přijal usnesení, že Langerovy personální kroky nemají charakter systémových změn a že by se ministr měl napříště kvůli možnému střetu zájmů vyhnout rozhodnutím, která mohou ovlivnit vyšetřování úniku informací z Kubiceho zprávy.

Langer s Bublanem se neshodli

Langer také uvedl, že na špatném stavu inspekce se nejvíce podepsala poslední reorganizace útvaru přijatá ještě jeho předchůdcem Bublanem.

"Myslím, že inspekce potřebovala systémové a personální změny, které ještě možná budou pokračovat," řekl novinářům Pavel Severa (KDU-ČSL).

Naopak s Langerovým vysvětlením se nespokojil předseda výboru, bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). "Vidím stejný postup jako u zpravodajských služeb, kdy se nejdříve dělají personální změny a potom se to odůvodňuje systémově," řekl Bublan.

Vláda totiž nedávno také odvolala šéfa civilní rozvědky Karla Randáka, který formálně spadal pod ministerstvo vnitra. Svůj krok následně vysvětlila chystaným sloučením služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám