Hlavní obsah

Lachtany medvědí ze severu má zoo v Brně jako první v Česku

Právo, Jan Trojan, Barbora Gavendová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři lachtani medvědí začali v pátek dopoledne dovádět v bazénu zoologické zahrady v Brně. Jinde v Česku je lidé neuvidí, na světě jsou sotva na šesti či sedmi jiných zoo, řekl ředitel zahrady Martin Hovorka.

Foto: Jan Trojan, Právo

Po vypuštění z přepravní klece vlezli lachtani okamžitě do vody.

Článek

Trojici vzácných zvířat přivezli v noci z pražského letiště, předtím absolvovala vzdušnou cestu z Rostova na Donu.

Z tamní zoologické zahrady má brněnská zoo již od roku 2010 medvědy kamčatské, jmenují se Kamčatka a Jelizar. Tři noví lachtani sice mají svá jména, ale u nás těžko srozumitelná, proto dostanou po čase jiná.

„K získání lachtanů medvědích vedla složitá cesta, mimo Evropskou unii platí pro zoologické zahrady složitější předpisy. Naše korespondence s Rostovem trvala řadu měsíců,“ říká Hovorka. Upřesnit ještě musí se svými partnery například věk lachtanů, protože jeden ze samců měl deklarovanou váhu přes 200 kilogramů, ale přivezli jen stokilového „střízlíka“. Podle Hovorky to znamená, že lachtan asi nebude mít sedm let, nýbrž čtyři.

Foto: Jan Trojan, Právo

Po otevření přepravních beden v Brně se všichni tři lachtani medvědí vrhli do vody, kde tráví většinu času. Jsou to skupinová zvířata milující společnost, proto brněnská zoo požádala hned o trio. V plánu je výstavba nového komfortnějšího výběhu s bazénem.

Lachtani medvědí jsou vzácní již svým původem, pocházejí ze severní polokoule, zatímco ve světových zoo žijí většinou příbuzní „odnaproti“, tedy lachtan kalifornský nebo jihoafrický.

„Lachtan medvědí žije v severním Tichém oceánu, v Beringově, Ochotském a v Japonském moři. Má úplně jinou stavbu těla než jižní druhy, liší se například ploutvemi. Charakteristickým rysem jsou velké vousy na poměrně krátkém čenichu,“ uvedl Hovorka.

Plánovaná nová expozice bude součástí velkorysého projektu Zoo Brno nazvaná Beringie. Na rozloze 1,5 hektaru se postupně umisťují expozice medvědů kamčatských, rosomáků a dalších sibiřských druhů, které se vyskytují zejména na Kamčatce, Čukotce a Aljašce. Beringie začala již v roce 2003 vybudováním prvních výběhů vlků a kanadských bobrů. Celkem tam bude žít na 73 živočišných druhů, například sobi, losi, pižmoni, vydry, tuleni, mroži, orli, jeřábi a další tundroví ptáci. Celkem půjde asi o 250 jedinců, kteří osídlí 31 různých výběhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám