Hlavní obsah

Laboratoř potvrdila jedenáctý případ BSE v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Národní laboratoř v Jihlavě ve středu potvrdila, že býk uhynulý minulý týden v chovu ve Zvonkové na Českokrumlovsku byl nakažen BSE. Jde tak o 11. případ BSE v Česku, informoval Novinky mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Vzhledem k tomu, že se jednalo o býka, nebude zřejmě nezbytné utrácet další zvířata.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Více než 2300 mladých sportovců ze 14 krajů České republiky prožívalo v Plzni skutečnou olympijskou atmosféru.

Článek

Poprvé byla v Česku nákaza zjištěna nikoli u krávy, ale u plemenného býka soukromého chovatele Jana Wudy. Podle Dubna se jednalo o potomka dánských krav dovezených do ČR.

"Vyrůstal ve stádu s ostatními plemennými býky. Pro býky platí ze zákona výjimka, že nemusí být utraceni, jsou-li ovšem správně zaregistrováni," uvedl Duben a dodal, že toto zvíře pouze nesmí přijít do potravního řetězce. Důvodem je to, že se BSE nepřenáší z rodičů na potomky.

:. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Pro chovatele ze Zvonkové přesto platí až do odvolání zákaz přesunu zvířat. Veterinární dohled u něj navíc podle Dubna zjistil nedostatky v identifikaci zvířat a majitel tak zřejmě bude potrestán.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedenáctá nákaza BSE zaznamenána u býka

Jedenáctý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) zaznamenali ve čtvrtek čeští veterináři. Poprvé však není nakaženým zvířetem kráva, ale čtyřletý plemenný...

Výběr článků

Načítám