Hlavní obsah

Kvůli trafikám strávil Kuba pět hodin u výslechu

– Praha

Vyšetřovatelé kauzy údajných trafik pro trojici exposlanců ODS v úterý pět hodin vyslýchali úřadujícího šéfa ODS Martina Kubu. Policisty zajímala jednání o údajných úplatcích, za něž považují instalování exposlanců do společností se státní účastí. Vedle toho byl Kuba dotazován i na setkání s lobbistou Ivo Rittigem.

Foto: Petr Horník, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba

Článek

Kuba vyšetřovatelům už minulý týden řekl, že se žádných jednání o údajných trafikách neúčastnil.

"Vysvětloval jsem rozdíl mezi jednáními před kongresem, o kongresové situaci a jednáními, která by se měla týkat těch rebelujících poslanců. Policie to poměrně spojuje, protože to patří do té doby, kdy tím, jak jsem se ucházel o pozici prvního místopředsedy, tak jsem absolvoval řadu politických jednání, a vysvětlovali jsme si rozdíly mezi těmito věcmi," uvedl po výslechu politik.

Kuba dorazil do budovy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu sám a pěšky. Kromě něho přišel před 14:00 do policejního objektu v ulici Na Perštýně také Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které kauzu dozoruje. Přišel rovněž Eduard Bruna, advokát obviněné Jany Nagyové.

Setkání s Rittigem Kuba nekomentoval

Exposlanci Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr se vzdali mandátu, čímž umožnili tehdejší vládě Petra Nečase (ODS) schválení daňového balíčku, s nímž nesouhlasili. Žalobci tvrdí, že údajnou předem domluvenou protislužbou pro tuto trojici bylo získání postů ve firmách se státní účastí. Státní zastupitelství chce v této souvislosti stíhat také Nečase, který jim údajně tento úplatek přislíbil.

Média již dříve spekulovala o tom, že se kriminalisté budou Kuby ptát i na jeho setkání s lobbistou Rittigem před loňským kongresem občanských demokratů. Na tyto dotazy při minulém výslechu nedošlo. Politik totiž nedávno připustil, že se s kontroverzním podnikatelem Rittigem, na nějž se policie rovněž zaměřuje v souvislosti s vyšetřováním kauzy Nagyové, loni setkal.

V úterý Kuba pouze uvedl, že se o Rittiga policie zajímala pouze okrajově, více to však komentovat nechtěl.

Žalobci chtějí nové obvinění

V případu údajného podplacení tří exposlanců ODS jsou v tuto chvíli obviněni pouze Nečasova přítelkyně Nagyová s někdejším Fuksovým náměstkem Romanem Bočkem, kteří Nečase údajně k poskytnutí úplatku navedli. Obvinění Fuksy, Tluchoře a Šnajdra zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu, že se na jejich jednání vztahuje poslanecká imunita.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Šnajdr (ODS)

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Propuštěný bývalý poslanec Ivan Fuksa krátce poté, co opustil brány vazební věznice v Ostravě.

Žalobci však chtějí exposlance znovu obvinit na základě toho, že se jejich údajná vyjednávání o úplatku odehrávala i mimo Sněmovnu. Požádali proto Nejvyšší soud o stanovisko, zda jsou poslanci vyňati z trestního řízení i pro tyto případy. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám