Hlavní obsah

Vydatné srážky zase zvedají řeky a zaplavují ulice. V Kostelci uvízli lidé v autech

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Moravskoslezském kraji stoupají po intenzivních deštích hladiny řek. Jičínka v Novém Jičíně dosáhla 3. stupně povodňové aktivity, 1. stupeň platí na Lučině v Domaslavicích. Ve Zlínském kraji dosáhla druhého povodňového stupně Bystřička, v Královéhradeckém kraji je na prvním povodňovém stupni Cidlina, uvádí Český hydrometeorologický ústav v pátek ráno.

Foto: HZS MK

Hasiči na křižovatce ulic Martinovská a Provozní v Ostravě-Pustkovci

Článek

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji v důsledku vytrvalého deště stoupají. Na třetí stupeň, tedy stav ohrožení, vystoupala hladina Jičínky v 5:40. Meteorologové varovali, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. "Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu na www.chmi.cz nebo v médiích. Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičského záchranného sboru," uvedli meteorologové.

Hasiči měli desítky výjezdů během krátké chvíle. „Hlavně šlo o zatopené sklepy a čerpání vody. Nejvíce výjezdů měli mezi 15:00 až 17:00, nejprve v okolí Jičína, Hořic, pak na Hradecku a Rychnovsku,“ uvedla ČTK mluvčí hasičů v Královéhradeckém kraji Martina Götzová.

Ve čtvrtek večer se vlivem silných dešťů zvedaly hladiny řek zejména na Rychnovsku. Podle dat zveřejňovaných průběžně na webu Povodí Labe stoupaly hlavně toky na Rychnovsku v podhůří Orlických hor.

V Kostelci na Královéhradecku hasiči zachraňovali pět lidí, kteří uvízli ve dvou autech na zaplavené silnici, informovali na svém Twitteru.

„Nikoho jsme dosud nemuseli evakuovat, zatím nemáme informace o zraněných lidech. V Kostelci nad Orlicí jsme museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici. Zatím nemáme informace v souvislosti se silným deštěm v kraji o zraněných lidech," řekla ČTK ve 20:30 Götzová.

Před devátou hodinou vystoupala říčka Polančice v Polance nad Odrou až na třetí povodňový stupeň. „Třetí stupeň tam ale vždycky bývá rychle. Situace se ale jinak začíná zklidňovat, uvidíme, jak se to bude vyvíjet," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Podle ní na ostatních tocích v kraji problémy zatím nejsou.

Kolem 21:00 se vyhoupla na první povodňový stupeň Cidlina v Jičíně, vyplynulo z aktuálních dat Povodí Labe.

Přívaly vody na některých silnicích na Rychnovsku zkomplikovaly dopravu, například v Tutlekách mezi Rychnovem a Kostelcem nad Orlicí se rozvodnil potok a zaplavil sklepy domů.

„Aktuálně evidujeme na srážkoměrech v oblasti Orlických hor s úhrny 20 až 30 mm, aktuálně je dosažen I. SPA v profilu Kněžná v Rychnově nad Kněžnou. Na základě výsledků modelu Aladin a vydané výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu očekáváme vydatné až extrémní srážky na území severovýchodních Čech a Vysočiny s úhrny 60–80 mm, ojediněle i 100 a více milimetrů za 24 hodin,“ potvrdil Jiří Petr z dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové.

Hrozí extrémní srážky. Meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy

Počasí

Dodal, že vzhledem k nasycenosti území očekávají hydrologové dosažení prvních a druhých povodňových stupňů v povodí horního Labe, Loučné, Novohradky a Chrudimky. Na tocích odvodňujících Orlické hory lze očekávat dokonce překročení 3. stupně.

Hladiny toků stoupají také ve Zlínském kraji. Nejvíce zasaženou oblastí se ve čtvrteční podvečer stala obec Ostrata, kde se vylil potok z koryta. Pod vodou tak byla celá páteřní silnice v obci.

Silný déšť působí problémy také v Moravskoslezském kraji. Některé toky jsou na druhém povodňovém stupni. Hasiči vyjíždějí čerpat vodu, která komplikuje dopravu. Na druhý povodňový stupeň stoupla hladina Stonávky v Hradišti na Karvinsku. Stejná je situace i na Starobělském potoce v Ostravě-Staré Bělé.

Hasiči už začali vyjíždět čerpat vodu, která zatopila například křižovatku u čistíren v Ostravě-Martinově, hasiči už tam zasahují. Podobné problémy jsou i ve Staré Bělé. Podle Vlčkové se situace na tocích stále mění a hladiny kolísají.

Reklama

Výběr článků

Načítám