Hlavní obsah

Kvůli nedokončené D11 demonstranti zablokovali Velký Osek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÝ OSEK

Asi stovka obyvatel Velkého Oseka na několik minut zablokovala silnici II/125. Lidé dávali najevo svůj nesouhlas s nadměrným provozem kamiónů v obci. Tahače sužují obyvatele Velkého Oseka, neboť ještě není dostavěná dálnice D11 mezi Prahou a Hradcem Králové.

Článek

S transparenty v rukou několikrát prošli protestující po jednom přechodů pro chodce. Obec okamžitě zatarasily desítky nákladních a osobních aut.

"Jezdí jich čím dál víc. Když ráno vyjíždíte na dálnici, stojí kolona už 400 metrů od nájezdu na ni. A to není ve špičce," řekl jeden z účastníků blokády Josef Vlček.

Podle starosty Jiřího Otty je protest posledním pokusem upozornit na neplnění vládního usnesení z roku 2001, podle nějž měla být dálnice D11 z Libice nad Cidlinou do Chýště hotova už v roce 2005. Obec podle Otty v dobré víře podpořila výstavbu a rekonstrukci silnice II/125 jako dočasného přivaděče do průmyslové zóny Kolín-Ovčáry s automobilkou TPCA.

Dálnice by měla být hotova do konce roku

Dálnici D11 se loni dokončit nepodařilo. A starosta nevěří, že se to stihne do konce letošního roku, jak tvrdí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ředitel pražského závodu ŘSD Alois Lichnovský s ním ale nesouhlasí. Stavba dálničního úseku mezi Libicí a Chýští podle něj pokračuje. "Stoprocentně počítáme s tím, že bude na konci letošního roku dokončen a zprovozněn," řekl.

Podle odhadu projede obcí za hodinu přes 300 aut, v ranní a odpolední špičce je jich ještě o 200 víc. Řada řidičů ale povolenou padesátikilometrovou rychlost nedodržuje. Radnice proto nedávno ve spolupráci s TPCA nechala na okrajích obce namontovat světelné ukazatele rychlosti. Na řidiče by měly působit spíš preventivně a donutit je jezdit podle předpisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dálnici D1 fungují první informační tabule

Řidiči mohou od úterý na dálnici D1 využít údaje, které jim poskytnou první čtyři nainstalované informační tabule. Dosud tabule fungovaly jen zkušebně. Dozvědí...

Výběr článků

Načítám