Hlavní obsah

Řidiči si od Vánoc užijí nového úseku dálnice D11

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristé, kteří směřují z Prahy do východních Čech a zpět, ocení zprovoznění nového úseku dálnice D11 z hlavního města do Hradce Králové. Ředitelství silnic a dálnic dokončí před Vánocemi 20. prosince osmnáctikilometrový pás dálnice z Ovčár do Jestřábí Lhoty.

Článek

Nový kus dálnice by tak měl zlepšit dopravní situaci v Chlumci nad Cidlinou a také zajistit lepší spojení s Prahou pro průmyslovou zónu Kolín-Ovčáry, kde vyrostla továrna japonské automobilky Toyota.

"Výstavba těchto osmnácti kilometrů dálnice byla velmi složitá a v porovnání s ostatními projekty také neobvyklá. Na výstavbě se podílelo několik stovek až tisíců dělníků, dopravních prostředků a další stavební techniky, a to mnohdy až 24 hodin denně i ve složitých klimatických podmínkách. Jedině tak se podařilo za pouhých 14 měsíců úsek postavit a nyní částečně otevřít," uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman.

Podle něj by na dlouhodobě očekávané dálniční spojení největšího východočeského města s Prahou neměli řidiči dlouho čekat, protažení D11 do Hradce Králové je plánováno za rok.

V Chlumci nad Cidlinou se po letech dočkají obchvatu

V Chlumci nad Cidlinou by měl nový obchvat značně ulevit přetížené dopravě, kdy kamióny křižují město přes jeho centrum. Lidé v aglomeraci Hradce Králové a Pardubic na dálnici čekali během devadesátých let, prioritou státu však byly dálnice spojující Prahu s Německem a s Ostravou.

Nyní však práce pokročily, do roka by měla být přetížená doprava na silnici od Poděbrad do Hradce Králové minulostí, nahradí ji přeprava po moderní dálnici.

"Jediným problémem zůstanou poslední 4 km těsně před Hradcem Králové, jejichž realizovatelnost je do tohoto termínu již vyloučena. Jedná se o úsek, kde dosud nejsou vypořádány majetkoprávní vztahy a kde bude nutné vybudovat provizorní sjezd na stávající komunikace," vysvětluje Petr Laušman. Podle něj dosáhnou celkové náklady na zprovoznění dálnice D11 od Poděbrad do Hradce Králové částky 15 miliard korun.

Související témata:

Související články

Dálnici D11 hrozí zastavení stavby

Stavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové, která má být podle původních plánů dokončena do roku 2006, bojuje s nedostatkem peněz. Alespoň to tvrdí náměstek...

Výběr článků

Načítám