Hlavní obsah

Kvůli covidu neproběhlo čtvrt milionu prevencí na rakovinu

Během pandemie covidu výrazně poklesl pravidelný preventivní screening na onkologická onemocnění. V České republice se lidé mohou zdarma testovat na zhoubné nádory prsou, konečníku a děložního hrdla. A podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) počet těchto prohlídek klesl bezmála o čtvrt milionu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nádory kůže patří mezi nejčastější onkologická onemocnění.

Článek

Nakažení se báli lékaři i pacienti

„Výrazně méně pacientů v uplynulých dvou letech navštívilo lékaře i přesto, že měli varovné příznaky. Ne vždy našli v covidové době příslušného specialistu,“ uvedl náměstek ředitele VZP Jan Bodnár. Za covidu se lidé do nemocnic báli chodit, aby se tam nenakazili. Vyšetřit pacienty však někdy odmítali i lékaři.

Je otázka, kolik nádorů jsme v prevenci neodhalili
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Zatímco v roce 2019 se nechalo preventivně vyšetřit na přítomnost těchto nádorů 1 145 752 lidí, v následujícím roce, kdy udeřil covid, to bylo už jen 1 056 876, loni 1 122 303. Od 1. ledna tohoto roku se lidé mohou nechat zdarma vyšetřit i na plicní nádory.

„Těchto 227 tisíc prohlídek, které se neuskutečnily, může znamenat velmi vážný problém. Včasný záchyt nemoci je klíčový. Je tedy otázka, kolik nádorů jsme kvůli takovému výpadku v prevenci neodhalili,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

U rakoviny prostaty je stěžejní prevence. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Pokles se podle něj bude složitě dohánět, protože většina nádorů je dobře léčitelná, jen pokud se na ně přijde v prvním stadiu. Čím déle nádor v těle nerušeně roste, tím menší je šance na vyléčení.

Počet onkologicky nemocných pojištěnců VZP v uplynulých dvou letech klesl, neznamená to ale, že by nádorových onemocnění bylo v populaci méně.

„Lze předpokládat, že se na tomto faktu podepsala na jedné straně oslabená imunita pacientů, a tedy vyšší úmrtnost na covid, na straně druhé také nižší návštěvnost preventivních prohlídek,“ uvedl Kabátek.

„Nenechat se odbýt“

Předsedkyně České onkologické společnosti a primářka onkologického oddělení v pražské motolské nemocnici Jana Prausová zdůraznila, že lidé by si měli dávat pozor zejména na nejčastější první příznaky, které mohou vážnou nemoc signalizovat.

„Jsou to především podezřelá znamínka na kůži, úbytek na váze, otoky, krvácení z kterékoliv dutiny, z níž se krvácet nemá, ale i významné noční pocení, které může signalizovat lymfomy, nádory mízních uzlin. To bychom měli znát jako abecedu,“ uvedla Prausová.

Sebepoškození vlastní DNA zvyšuje odolnost rakovinných buněk vůči ozařování

Věda a školy

Na námitku, že nejistotu mohou prodloužit i dlouhé čekací lhůty u specialistů, uvedla, že pacient se nesmí nechat odbýt. „Je na praktickém lékaři, aby objednal vyšetření v takové ambulanci a v takovém čase, jaký je pro pacienta vyhovující. Odborných lékařů je dostatek, ať už v nemocnicích, nebo v privátní praxi,“ řekla onkoložka.

Podle náměstka ředitele VZP Ivana Duškova chystá pojišťovna kampaň na podporu včasného záchytu rakoviny od května do konce roku. Zároveň bude VZP pokračovat i v tzv. adresném zvaní.

Ženy s tělem ve tvaru jablka více ohrožuje několik typů rakoviny

Zdraví

„VZP rozesílá svým klientům měsíčně zhruba 80 tisíc pozvánek na preventivní prohlídku v jednom ze screeningových programů, na nějž mají nárok,“ řekl Duškov. Ročně rozesílá zhruba milion dopisů.

Podle dat VZP trpí letos nejčastěji její klienti nádory kůže (66 801), na dalších místech je rakovina prsou (55 024) a trávicího ústrojí (43 336).

Reklama

Výběr článků

Načítám