Hlavní obsah

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květná zahrada v Kroměříži zůstane v majetku státu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. O vrácení památky zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO usilovalo olomoucké arcibiskupství. O odmítnutí jeho dovolání v úterý informovala kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Zahradu státu přiřkly i soudy nižších instancí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Květná zahrada

Článek

Mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka v pondělí řekl, že současný stav kauzy ani případné další kroky nebude komentovat s ohledem na to, že arcibiskup Jan Graubner i pomocný biskup a generální vikář Josef Nuzík se léčí z koronavirové nákazy.

Arcibiskupství v žalobě tvrdilo, že zahrada tvoří funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Církev je získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015. Květná zahrada však podle rozsudku může fungovat samostatně, navrácení církvi se jí netýkalo.

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil soud

Domácí

Kroměřížský zámek a obě zahrady byly zapsány na seznam světového dědictví UNESCO společně. Arcibiskupství dříve uvádělo, že jde o jeden z důkazů jejich funkční souvislosti. Prostřednictvím svých právních zástupců také uvedlo, že zahrady a zámek mívaly v minulosti vždy stejného vlastníka, nejdříve církev, poté stát.

Historický areál zahrady je provázán s novostavbami, které vznikly v době, kdy ji církev nevlastnila. Podle Národního památkového ústavu je nelze vyčlenit, a podle zákona o restitucích je tedy nelze ani vydat.

Stát nemusí církvi vydávat Květnou zahradu v Kroměříži, rozhodl soud

Domácí

V zahradě, která patří k turistickým lákadlům Kroměříže, v roce 2014 skončily práce za 230 milionů korun spolufinancované evropskými penězi. Díky nim se její část vrátila do své podoby ze 17. století, kdy ji založil olomoucký biskup Karel z Lichtenštejna-Kastelkornu.

Reklama

Výběr článků

Načítám