Hlavní obsah

Kupka: Podezíráme Rusko z tisíců hackerských útoků na České dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) prohlásil, že se Rusko v rámci kampaně za destabilizaci EU a sabotáže kritické infrastruktury pokusilo o několik tisíc hackerských útoků na evropské železniční sítě včetně sítí Českých drah. Kupka to řekl v rozhovoru pro britský list The Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Článek

Podle Kupky ruská hackerská kampaň zahrnovala útoky na signalizační systémy a na sítě českého národního železničního dopravce České dráhy, uvedl pro britský list šéf rezortu dopravy, podle něhož předchozí útoky vyřadily z provozu systémy prodeje jízdenek a vyvolaly obavy z úspěšného zásahu do signalizace, který by mohl způsobit vážné nehody.

„Je to určitě obtížná záležitost, (…) jsem ale velmi spokojen, protože jsme schopni bránit všechny systémy před úspěšným útokem,“ prohlásil Kupka.

Ruské pokusy o destabilizaci evropské energetické infrastruktury jsou dobře zdokumentovány, ale o zasahování do dopravních sítí se hovoří méně, poznamenal list The Financial Times.

Rusko se v kyberprostoru dopouští válečných zločinů, říká expert NATO

Bezpečnost

Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA) zveřejnila svou první zprávu o hrozbách pro dopravu loni v březnu. Uvedla v ní, že docházelo k „útokům na železniční společnosti s rostoucí mírou, především v důsledku ruské invaze na Ukrajinu“.

ENISA dále zaznamenala velké kybernetické útoky „proruských hackerských skupin“ na železniční společnosti v Lotyšsku, Litvě, Rumunsku a Estonsku.

Před rostoucím počtem kybernetických útoků v posledních letech varovala i česká agentura pro kybernetickou bezpečnost NÚKIB. „Jedním z výrazných trendů posledního roku je rostoucí zájem záškodníků o sektory energetiky a dopravy,“ uvedla ve zprávě zveřejněné v červenci.

Hovořily o nich ovšem i České dráhy, které uvedly, že „zaznamenaly zvýšený počet kybernetických útoků na naši digitální infrastrukturu“ a „průběžně posilují“ svou kybernetickou bezpečnost.

FT dále uvedl, že Praha je vůči ruským vlivovým kampaním stále ostřejší, poté co v roce 2022 schválila zákon, který vládě umožňuje přijímat opatření proti zahraničním subjektům podezřelým z porušování lidských práv nebo kybernetických zločinů.

Útoky DDoS v hlavní roli. Takto hackeři míří na cíle v Česku

Bezpečnost

Omezený tendr

Kupka v rozhovoru pro FT dále uvedl, že Česká republika, která plánuje výstavbu vysokorychlostní železniční tratě, jež by za čtyři hodiny spojila Berlín, Prahu a Vídeň, rovněž zavádí omezení pro možnost zahraničních provozovatelů ucházet se o zakázky.

„Není to něco jako zákaz, ale preferovali bychom evropské společnosti. (…) U digitálních částí a také u signalizačních systémů jsme rozhodně požadovali omezení (na dodávky konkrétních částí zahraničními provozovateli), protože se jedná o součást kritické infrastruktury,“ uvedl.

Rozbití proruské sítě a uvalené sankce

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) minulý týden ve středu uvedla, že se jí podařilo rozbít proruskou síť v Česku. V důsledku toho uvalila sankce na dva Rusy a jednu firmu.

„Rozhodli jsme se zařadit tři subjekty na vnitrostátní sankční seznam. Jde o dvě fyzické osoby a jednu právnickou osobu,“ oznámil po jednání kabinetu předseda vlády, podle něhož ČR uvalila sankce na ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a jeho společníka Arťoma Marčevského a také na dezinformační server The Voice of Europe.

Právě tento server totiž podle zjištění Bezpečnostní informační služby (BIS) provozovali prokremelští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Rozhovor serveru dali například exprezident Václav Klaus nebo bývalý ministr zahraničí a expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

DDoS útoky na české cíle jsou nejčastěji vedeny z Ruska

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám