Hlavní obsah

Kunovická letecká firma dobyla americký trh, je tam jedničkou

– Kunovice
Právo, Aleš Fuksa

Šestisté letadlo uvedl v pondělí na trh výrobce malých sportovních letadel Czech Sport Aircraft z Kunovic na Uherskohradišťsku. Stroj zamíří na americkou Floridu ke společnosti Cruiser Aircraft, která je exkluzivním importérem kunovické firmy pro USA.

Martin Jurík, generální ředitel Czech Sport AircraftVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Naše letadlo SportCruiser se stalo ve Spojených státech amerických v roce 2016 nejprodávanějším strojem ve své kategorii malých sportovních letadel. Pozice jedničky na americkém trhu nás těší a dodává nám také sebevědomí k další tvrdé práci,“ uvedl generální ředitel společnosti Martin Jurík.

Spojené státy jsou hlavní exportní destinací kunovické letecké firmy. Český výrobce zde mezi lety 2015 a 2016 zdvojnásobil prodej svých strojů, ze 16 prodaných letounů v roce 2015 na 32 strojů o rok později. Jen během prvního čtvrtletí letošního roku vyrobilo 77 zaměstnanců kunovické letecké firmy Czech Sport Aircraft čtrnáct malých sportovních letadel, která charakterizuje nejširší dvoumístný kokpit a nejnovější stroje i zvýšená sportovně laděná sedadla s opěradlem hlavy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sportovní letadlo SportCruiser s výrobním číslem 600 míří na americký trh, stejně jako většina strojů vyrobených v kunovické firmě.

„V loňském roce jsme expedovali z naší výrobní haly celkem 41 letadel, zatímco v roce 2015 to bylo 23 strojů,“ podotkl výkonný ředitel Luboš Směřička. Na většinový americký trh prodává kunovická firma své sportovní speciály za 138 tisíc dolarů (3,2 miliónu korun). Tržby společnosti dosáhly v roce 2016 asi pěti miliónů eur, tedy zhruba 135 miliónů korun. V roce 2015 to bylo 4,5 miliónu eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám