Hlavní obsah

Kundera bude pohřben v rodném Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Milan Kundera (1929 - 2023), který v červenci zemřel v Paříži, bude pohřben ve svém rodném Brně. Stane se tak na návrh jeho manželky Věry. Záměr již odsouhlasili radní s tím, že k věčnému odpočinku bude světoznámý literát uložen na čestném pohřebišti brněnského Ústředního hřbitova, kde jsou hroby takových osobností jako hudební skladatel Leoš Janáček, architekt Bohuslav Fuchs, básník Jan Skácel nebo badatel Karel Absolon.

Foto: Gallimard, ČTK

Milan Kundera

Článek

Kundera žil ve Francii již od roku 1975. Jeho manželka Věra se na jeho rodné Brno obrátila nedlouho po spisovatelově smrti s dotazem, zda by mohl být pochován v čestném kruhu na brněnském Ústředním hřbitově.

„Urna s jeho ostatky sem bude uložena později, až podle přání paní Věry Kunderové,“ sdělila Novinkám brněnská primátorka města Markéta Vaňková (ODS). Na podobu náhrobku by, až to bude aktuální, měla být vyhlášena výtvarná soutěž.

Radní také odsouhlasili žádost Moravské zemské knihovny o individuální dotaci na projekt Knihovny Milana Kundery, která byla zřízena loni z knih a písemností poskytnutých přímo Kunderou.

Ročně jde na ni z rozpočtu města 100 tisíc korun, v nadcházejících třech letech se ale tento příspěvek navýší na půl milionu korun ročně. Zájem o Kunderovu knihovnu předčil všechna očekávání.

V uplynulých dnech ji navštívil, a to jako soukromá osoba, i francouzský herec a přítel Kundery Gérard Depardieu. Vyvolalo to bouřlivou diskusi, a to kvůli jeho dřívějším neskrývaným sympatiím k ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

„Knihovna Milana Kundery nezahrnuje jen Kunderovy knihy, ale také část jeho archivu s korespondencí, recenzemi, fotografiemi a podobně. Jde o ucelený fond, který umožňuje další zkoumání Kunderova života a díla,“ řekl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

„Zároveň chce ale Knihovna Milana Kundery působit jako vzdělávací centrum, pořádat přednášky, podněcovat diskuse, organizovat kulturní akce,“ dodal s tím, že se knihovna, s ohledem na Kunderův celosvětový věhlas, zapojí do evropského kulturního dění.

Kunderův hrob v Brně, přeje si rodina i město

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám