Hlavní obsah

Kühn i Bányaiová mají u Senátu šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco soudci Robert Fremr i Pavel Simon si při své kandidatuře do Ústavního soudu vyslechli od senátorů hodiny kritiky, proti advokátce Lucii Dolanské Bányaiové (49) ani soudci Nejvyššího správního soudu Zdeňkovi Kühnovi (50) se argumenty nehromadí. Podle informací Práva převládá názor, že by oba nominanti prezidenta Petra Pavla mohli hladce projít.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Času na rozmyšlenou mají však senátoři ještě dost. Hlasovat o kandidátech budou totiž zřejmě až v prosinci. Ústavně-právní výbor a výbor pro lidská práva bude nominanty posuzovat krátce předtím.

„Paní Bányaiová je poměrně mladá. Mám pocit, že je pravicověji zakotvená než ostatní. Myslím, že je to člověk ­ne­ovlivnitelný. To je pro Ústavní soud nejdůležitější,“ řekl Právu šéf ústavně-právního výboru Senátu Tomáš Goláň (ODS).

Naopak ke Kühnovi se staví kritičtěji. „Vadí mi, že je hodně levicově ukotvený,“ poznamenal. „Mám pocit, že už tam máme levicově zaměřených soudců dost a že už tam máme i dost soudců z Nejvyššího správního soudu. Nerad bych, aby se z Ústavního soudu stal nový Nejvyšší správní soud,“ dodal s tím, že jinak však proti Kühnovi nemá dalších výtek.

Z NSS přišel na Ústavní soud například Josef Baxa nebo soudkyně Daniela Zemanová.

Pavel navrhl Senátu další dva kandidáty na ústavní soudce

Domácí

Neznámost není překážka

Smířlivá je i senátorka Hana Marvanová (nestr.), která byla ostrou kritičkou Fremra i Simona. „Paní advokátku neznám, zmínek je o ní velmi málo. Bude proto důležitý ten bezprostřední dojem, možnost položit otázky,“ řekla Právu.

Neznámost Bányaiové však prý není na škodu. „Advokáti jsou méně známí než akademici, kteří publikují a přednášejí. Určitě podporuji, aby byli v Ústavním soudu advokáti. Těch vyloženě známých je málo,“ dodala Marvanová.

Námitky nemá ani proti Kühnovi. „Dají se dohledat jeho práce, působení, publikace i jeho názory na právní otázky včetně ústavních,“ pochválila.

Negativní názory na oba kandidáty dosud nezaznamenal ani předseda senátorského klubu lidovců Josef Klement a ani šéf nejsilnějšího senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. „Ale ještě je hodně času. Rozhodovat budeme až v prosinci,“ poznamenal Nytra.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Kandidát na ústavního soudce Zdeněk Kühn

Šéf klubu SEN21 Václav Láska také zatím neregistroval stížnosti, a to ani proti jednomu nominantovi. „Zatím jsem od kolegů žádnou kritiku neslyšel, ale také jsme o tom ještě tolik nemluvili,“ poznamenal.

Na Ústavním soudu je momentálně jedno křeslo prázdné, poté co v srpnu na pozici po kritice rezignoval Fremr a senátoři v říjnu odmítli jeho náhradníka Simona. Další křeslo se uvolní 26. listopadu, kdy ve funkci končí Radovan Suchánek.

Dolanská Bányaiová působí jako advokátka už dvě desítky let. Zaměřuje se na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Kühn je 15 let soudcem Nejvyššího správního soudu. Od roku 2007 je také ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. V minulosti se podílel na činnosti Legislativní rady vlády, byl také asistentem soudce Ústavního soudu.

Fiasko prezidenta Pavla v Senátu: Jeho kandidát na ústavního soudce dostal jen 23 hlasů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám