Hlavní obsah

Kubice předloží vládě návrh, aby policie přestala střežit NKÚ

– Praha

Ministr vnitra Jan Kubice předloží ve středu vládě návrh, podle něhož by policie přestala střežit budovu Nejvyššího kontrolního úřadu. Slibuje si od toho úsporu až deseti miliónů korun ročně. Navíc argumentuje tím, že objekt kromě policie hlídá i soukromá agentura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

V dokumentu, který ve středu projedná kabinet, vnitro uvádí, že se jeho finanční prostředky kvůli škrtům v rozpočtu krátí, zatímco požadavky na ochranu určitých míst často narůstají. NKÚ, který policie střeží 16 let, prý ale není nutné dále hlídat.

Hlavním důvodem stažení policie je podle resortu minimální bezpečnostní riziko. Roli hraje také fakt, že úřad sídlí v objektu s komerčním provozem, kde ostrahu zabezpečuje soukromá agentura. „Z hlediska náplně činnosti NKÚ může být bezpečnostní riziko vnímáno jako mírně zvýšené, avšak policie dlouhodobě nedisponuje informacemi, že by tento objekt měl být terčem nějakého útoku,“ píše vnitro ve svém návrhu.

Náklady na ostrahu ministerstvo spočítalo za rok 2011 na zhruba 10 miliónů korun a k loňskému říjnu dosáhly přibližně sedmi miliónů. Samotné ukončení ochrany zatím není určeno, ministerstvo ale počítá s tím, že se změna ve výdajích promítne do rozpočtu pro příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám