Hlavní obsah

Kubera: Volby do Sněmovny by mohly být na jaře

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) by uvítal předčasné volby do Sněmovny, které by se konaly souběžně s volbami do Europarlamentu. Řekl to v neděli v televizi Prima. Zároveň by rád politickým stranám ztížil podmínky. Usednout by do Sněmovny měly podle něj jen ty partaje, které v klání získají alespoň deset procent. Nyní je tato hranice pět procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Účast při volbách do EU je horší než v jiných volbách. Kdyby byly i volby do Sněmovny, tak by byla účast mnohonásobně vyšší,“ poznamenal Kubera.

Volby nových europoslanců se konají na začátku května. V roce 2014 byla účast ve volbách do Evropského parlamentu necelých dvacet procent, zatímco loni ve volbách do Sněmovny byla účast necelých 61 procent.

O předčasných volbách hovořila minulý týden i ČSSD. Ta sice v pátek při hlasování o nedůvěře vládě odešla ze sálu Sněmovny, s kauzami premiéra Andreje Babiše však nesouhlasí. Pokud by se 105 poslanců rozhodlo hlasovat pro rozpuštění Sněmovny, ČSSD slíbila dodat zbylých 15 potřebných hlasů poslanců.

Předčasné volby však hnutí ANO, které má 78 poslanců, ani část opozice nechce. Potřebný počet poslanců se tak prozatím zřejmě nenajde.

Kubera zdůraznil, že stávající vláda nemá jeho důvěru. Nejen kvůli kauzám premiéra, ale především kvůli plánovanému vysokému schodku rozpočtu.

Lidé si na Babišovy změny názorů zvykli

Kubera se také podivil, že Babišovi stále u veřejnosti prochází neustálé měnění názorů. „On velmi dobře vycítí, jaká je reakce na jeho výrok a klidně ho druhý den otočí,“ poznamenal Kubera. Domnívá se, že veřejnosti to nevadí proto, že už si na to zvykla.

Předseda Senátu se také ohradil proti stávajícím podmínkám ve volebním klání. „Kvórum pro vstup do Parlamentu by mělo být nejméně deset procent,“ prohlásil. Podle šéfa Senátu by taková změna stále umožnila, aby byly ve Sněmovně zastoupeny politické názory v celé šíři, zamezilo by se však roztříštěnosti komory. V současné době je v dolní parlamentní komoře devět politických stran.

Přál by si silnější ČSSD

Jako čelní představitel ODS poněkud překvapil přáním, aby se zvedly volební preference ČSSD. Podle průzkumů se dnes pohybují kolem sedmi procent. Kubera své přání vysvětlil tvrzením, že věří v politickou soutěž, ve které by levicový oponent pro ODS chyběl.

„Nejsem z těch, kteří mají radost z toho, že soc. dem. je na tom tak, jak je. Já bych si moc přál, aby se dala dohromady,“ podotkl šéf horní komory.

Kubera se chce v brzké době setkat s prezidentem Milošem Zemanem. „Mrzí mě u něj, že on také mluvil o tom, že by měl společnost spíš spojovat než rozdělovat, a to se mu nepovedlo,“ poznamenal. Hlavní roli Senátu vnímá jako ochranu Ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám