Hlavní obsah

Kubera jednal s Kellnerem o bezpečnosti sítí a omezení pro Huawei

Aktualizováno

Finančník Petr Kellner požádal o schůzku předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Oba muži v pondělí v prostorách Senátu jednali, informoval večer Kubera. Řeč byla o Kellnerově podnikání v Asii, o společnosti Huawei a bezpečnosti 5G sítí. Kellner prý Kuberovi řekl, že jeho společnosti dodrží případná omezení pro Huawei.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Schůzka se uskutečnila na žádost Petra Kellnera a jejím obsahem bylo především seznámit předsedu Senátu s obchodními aktivitami největší středoevropské investiční skupiny. Diskuse se dotkla nejen podnikání v České republice, ale také tématu podnikatelského prostředí na Asijských trzích (Čína, Indie, Filipíny, Vietnam, Indonésie), kde je PPF největším českým investorem,” uvedla mluvčí Senátu Eva Davidová.

Tématem byla i bezpečnost v sítích 5G. Jako o případném dodavateli technologie pro tyto sítě se v Česku mluví o společnosti Huawei.

„Shodli jsme se, že bezpečnost ČR je na prvním místě. Klíčová je věcná debata bez emocí. Byl jsem panem Kellnerem ubezpečen, že všechny jeho firmy dodržují v ČR zákony a že se to bude týkat i případných omezení pro Huawei,“ uvedl po setkání Kubera.

PPF je majitelem telekomunikačních sítí Cetin a také operátora O2. Obě společnosti využívají technologie Huawei, stejně jako další dva mobilní operátoři.

Před firmou ale varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Huawei se ocitla i na černé listině amerického ministerstva obchodu a nebude tak mít přistup k obchodu s americkými součástkami.

Huawei čelí podezření, že by ji čínská vláda mohla využívat ke špionáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám