Hlavní obsah

KSČM nepodpoří zrušení stravenek

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše nepodpoří ve Sněmovně návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Bojí se totiž negativních dopadů na malé firmy a zaměstnance s nízkými příjmy.

Článek

„Jedná se o gesto, které by mělo vyvinit koaliční poslance z podezření, že se dopouštějí praktik, které nelze označit jinak než jako politická korupce,“ uvedl Dolejš k návrhu na zrušení daňové výhody u stravenek. Narazil tím na aféru, kterou vyvolala smlouva mezi stravenkovou firmou a společností No comment!.

 „Podezření na korupci se vyšetřit musí, ale neschovávejme se za tuto kauzu a netrestejme za to ty nevinné, tedy malé hospodské a zejména zaměstnance s nižšími příjmy,“ doplnil místopředseda KSČM.

Podle Dolejše by zrušení stravenek mělo negativní dopady na malé firmy, které si nemohou dovolit závodní stravování. „Poskytování závodního stravování je možné jen ve větších firmách, na to zůstává i v budoucnosti daňová úleva. Menší firmy to nyní řeší stravenkami,“ řekl.

Doplatí na to hlavně chudší lidé

Na zrušení stravenek by podle místopředsedy KSČM také doplatili lidé s nízkými příjmy a restaurační zařízení v chudších regionech. Těm by hrozil odliv zákazníků. Podle Dolejše navíc 16 z 27 členských zemí EU podobný systém daňové úlevy má. „Proto návrh na zrušení daňového zrušení stravenek odmítáme,“ sdělil Dolejš.

Místopředseda KSČM se také domnívá, že stát zrušením stravenek neušetří. Ministerstvo financí tvrdí, že by se ročně schválením návrhu uspořila miliarda korun. „Pokud ale dojde k odlivu klientely z restaurací, bude výpadek tržeb, což se projeví na inkasu DPH. Když budu hodně skromný, tak nula od nuly pojde,“ sdělil Dolejš.

Reklama

Výběr článků

Načítám