Hlavní obsah

Šéf hradního protokolu a Zemanův osobní tajemník podali výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariátu prezidenta Jaroslav Hlinovský podali výpovědi z pracovního poměru. Informoval o tom v pátek Deník N. O Krulišově budoucnosti se se již nějaký čas spekuluje v souvislosti s možným přesunem do České národní banky (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kruliš na archivním snímku

Článek

Mandát současného prezidenta Miloše Zemana, mezi jehož nejbližší spolupracovníky Kruliš a Hlinovský patří, vyprší 9. března, kdy proběhne inaugurace jeho nástupce Petra Pavla. Ten byl zvolen o víkendu.

Kruliš řekl, že nový prezident si pochopitelně vybere vlastní tým spolupracovníků. „Považuji tedy tento přístup za samozřejmý,“ citoval jej server.

Kruliš se ke své budoucnosti vyjádřil počátkem týdne v rozhovoru pro Český rozhlas, v němž konstatoval, že hodlá působit ve výkonné funkci. To, že by dostal nabídku od guvernéra ČNB Aleše Michla vést kancelář ČNB, Kruliš popřel.

Naopak nepřímo o Krulišově směřování do ČNB hovořil prezident Zeman.

Zeman nepřímo potvrdil, že Kruliš míří do České národní banky jako kancléř

Ekonomika

Hlinovský je Zemanovým tajemníkem od jeho zvolení v roce 2013. Na rozdíl od protokoláře Kruliše, který v minulosti nahradil Miroslava Sklenáře a Jindřicha Forejta, zůstával Hlinovský skryt v pozadí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Hlinovský s někdejší mluvčí Hradu Hanou Burianovou na archivním snímku z roku 2013.

Novák by rád zůstal

Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na tuto funkci. V samotné kanceláři ale chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, na kterou vyhrál nedávno výběrové řízení. Řekl to v pátek ČTK.

„S novým vedením je přirozené, že člověk nabídne rezignaci na funkci. To neznamená odchod z kanceláře prezidenta, místo zde jsem si odpracoval,“ je přesvědčen Novák, který v prezidentské kanceláři pracoval v době všech tří českých prezidentů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák.

Baláka by měl v čele Lesní správy Lány nahradit Pavel Rus, doporučila komise

Domácí

Ve středu proběhla schůzka hradního kancléře Vratislava Mynáře s budoucí kancléřkou Janou Vohralíkovou. Ta mimo jiné chtěla vědět personální složení prezidentské kanceláře a jejích příspěvkových organizací i to, kteří ze zaměstnanců mají smlouvy na dobu určitou po dobu mandátu prezidenta Zemana.

Pavel již dříve avizoval, že by chtěl, aby na Hradě proběhl hloubkový audit ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). To, že by se mohl stihnout ještě před inaugurací, odmítl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Další audit na Hradě je do Pavlovy inaugurace nereálný, řekl šéf NKÚ

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám