Hlavní obsah

Kritika za vyznamenání. Vadí Jansta i Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména některých osobností, které prezident Miloš Zeman v pátek u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenal, vzbuzují vášně a kritiku. Například Jan Bartošek (KDU-ČSL), mimo jiné předseda sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání, má výhrady k ocenění šéfa České unie sportu Miroslava Jansty, který čelí obžalobě v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Jansta převzal v pátek z rukou prezidenta Zemana medaili Za zásluhy I. stupně.

Článek

„Rozumím, že v některých případech premiér (s kontrasignací) váhal. Jestliže je někdo vyšetřován, tak si myslím, že se mělo s oceněním počkat, protože to v některých ohledech relativizuje to vyznamenání,“ řekl v neděli na Primě. Slavnostního ceremoniálu se nezúčastnil.

Okamura netleskal ocenění Zelenského

Tichý nesouhlas vyjádřil v pátek přímo ve Vladislavském sále předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Kritizuje udělení Řádu bílého lva ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Ani Zeman neudělil vyznamenání bratrům Mašínům. Podřízli hrdlo zajatci, vysvětlil

Domácí

„Při včerejším udělování státních vyznamenání prezidentem Zemanem jsem nezatleskal ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Nebudu tleskat válce, ať se jedná o kohokoliv. Nechci válku, chci mír,“ uvedl Okamura na Twitteru.

Docílit by ho chtěl jednáním. Udílení vyznamenání se zúčastnil také místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček.

Anketa

Vadí vám, že prezident Miloš Zeman vyznamenal ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27783 čtenářů.

„Za trochu nešťastný považuji počet vyznamenaných v tom smyslu, že se ztrácí druhý den schopnost lidí o nich debatovat, protože jich je asi 80,“ zhodnotil to v neděli na Primě. K jednotlivým jménům se nechtěl vyjadřovat.

Pozornost upoutali vedle Jansty také předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna nebo podnikatelé Jaroslav Třešňák a Oldřich Lichtenberg, kteří sponzorovali Zemanovu prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Miloš Zeman vyznamenal 78 osobností

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám