Hlavní obsah

Ani Zeman neudělil vyznamenání bratrům Mašínům. Podřízli hrdlo zajatci, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman, podobně jako jeho dva předchůdci neudělil státní vyznamenání bratrům Mašínům. Důvody má proto prezident dva. Jednak, že při svém útěku na západ podřízli hrdlo svázanému zajatci a jednak, že zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnanců.

Foto: Stringer, Reuters

Projev Miloše Zemana před předáváním státních vyznamenání

Článek

„Moji dva předchůdci bratrům Mašínům vyznamenání neudělili. Neudělám to ani já. Považuji ale za podstatné uvést dva konkrétní důvody,“ řekl v pátek při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě prezident.

„Prvním důvodem, proč je nevyznamenám, je, že při svém útěku na západ dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. A druhým důvodem je, že zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnanců,“ uvedl Zeman ve svém proslovu.

Bratři Ctirad a Josef Mašínové byli součástí protikomunistického odboje.

Vyznamenání naopak prezident udělil ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. „Jeho jmenování jsem oznámil již 7. března a uvedl jsem i základní důvod. Je to jeho statečnost a odvaha,“ vyzdvihl prezident ve svém projevu.

Miloš Zeman vyznamenal 78 osobností

Domácí

Zeman ocenil také in memoriam například zpěvačku Hanu Zagorovou, hudebníka Miroslava Žbirku nebo Ivanku Trumpovou.

„Nejčastěji vyznamenanou profesí jsou letos ale lékaři a hasiči. Chtěl bych poděkovat profesionálním i dobrovolným hasičům za jejich práci v Českém Švýcarsku,“ řekl také prezident.

Vyznamenání dostali i někteří církevní představitelé nebo sportovci.

„Jsme bohatá země, jsme bohatí díky osobnostem, které mezi sebou máme. Všem vyznamenaným bych chtěl ze srdce poděkovat za jejich práci a životní dílo,“ uzavřel svůj páteční projev prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám