Hlavní obsah

Křeček nedbá výzvy Šabatové a znovu komentuje dění na Ukrajině

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Uplynulo sotva pár dní od chvíle, kdy nově zvolená ombudsmanka Anna Šabatová zpražila svého zástupce Stanislava Křečka za to, že komentoval dění na Ukrajině. Podle ní by se úřad veřejného ochránce měl vyjadřovat jen k záležitostem, které spadají do jeho kompetencí. Jejích výhrad ale Křeček nedbal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček

Článek

Zástupce veřejného ochránce práv napsal ve středu na svém facebookovém profilu poznámku ke komentáři Jiřího Peheho v deníku Právo: „Jisté je, že vývoj, který jsme sledovali v minulých dnech na Majdanu, se bude v různých variantách opakovat i jinde. Bát by se měli dozajista vládci všech autoritářských režimů,“ napsal Pehe.

A Křeček k tomu na sociální síti doplnil: „Znamená to, že EU byla připravena podepsat asociační dohodu s autoritářským režimem?“

Krátká věta, která však může způsobit roztržku mezi ním a ombudsmankou Šabatovou. Ta byla totiž v minulém týdnu viditelně popuzená, když Křeček komentoval dění na Ukrajině v tom smyslu, že pokud se páchá násilí na obou stranách, nelze vyzvat pouze jednu stranu, aby násilí nepáchala. Násilí může podle něj vláda zabránit jen násilím.

Šabatová se odmítla k záležitosti vyjádřit. "Paní Šabatová necítí potřebu to komentovat. Věnuje se své agendě, připravuje legislativní doporučení, která za měsíc ve zprávě o činnosti předloží Poslanecké sněmovně, chystá se na postupná jednání s ministerstvy o záležitostech, které se jejím předchůdcům nepodařilo dotáhnout do konce apod.," tlumočila Novinkám sdělení ombudsmanky její mluvčí Iva Hrazdílková.

Požádán, aby mlčel

Ombudsmanka Anna Šabatová minulý týden vydala stanovisko, v němž Křečka požádala, aby mlčel. „Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv a důvěru veřejnosti v ni,“ píše se v prohlášení.

V neděli pak v České televizi zopakovala, že ona i její zástupce by se měli vyjadřovat pouze k záležitostem, které spadají do kompetence ombudsmana: „V této oblasti jsme si ještě nenastavili pravidla. Bylo třeba vysvětlit novinářům, že se nebudeme vyjadřovat k věcem, které nemají nic společného s úřadem.“

„Pan Křeček přišel ze světa politiky a může být pro něj těžké, že některé věci nemůže říkat. Předchůdce by to nenapadlo, protože měli soudcovskou minulost,“ dodala s tím, že zástupce není její podřízený a záleží pouze na dohodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám